You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Профілактика гноячкових захворювань

Профілактика гноячкових захворювань шкіри серед сіль­ського населення набула актуального значення і може бути ефективною при врахуванні специфічних умов праці і побу­тових факторів.

Мешканці села працюють переважно на від­критому повітрі, на них постійно діють метеорологічні чин­ники: висока чи низька температура повітря, атмосферні опади, підвищена вологість навесні та восени, вітри тощо.

Працюючі посилено пітніють улітку, на шкіру потрапляють пил, бруд, частки землі, а це змінює реакцію поверхні шкіри на нейтральну і навіть лужну, створюючи тим самим умови для розмноження гноєтворних мікробів.Сонце і вітер пере­сушують шкіру, отже, збільшується її лущення, зменшується еластичність, що призводить до виникнення дрібних трі­щин — вхідних воріт для хвороботворних збудників.

При обробітку і догляді за сільськогосподарськими куль­турами на полях, під час жнив, сінокосу, скиртування на шкіру діють листя, тверді стебла рослин, колоски, остюки, солома, нерідко викликаючи на руках, ногах подряпини, че­рез які може потрапляти інфекція.

На гноячкові захворю­вання шкіри найчастіше хворіють працівники виноградників і хмелярі. Негативно впливають на шкіру хімічні добрива, отруйні сполуки, які використовуються для боротьби з шкід­никами і бур’янами на полях, для протруювання зерна тощо. Порушується цілість поверхні шкіри укусами комарів, ово­дів, мух та ін.

Щоб запобігти пересиханню шкіри, зберегти її еластич­ність, руки слід змащувати біологічними кремами: «Дитя­чий», «Алое», «Атласний», «Тюльпан», «Нектар», «Лада» та ін.

Категорично забороняється обмивати шкіру миючими по­рошками, пастами, емульсіями, призначеними для прання бі­лизни, чищення кухонного посуду, каустичною содою, бен­зином, гасом, соляркою.

Застосовують миючу пасту для рук, рідке, дитяче або інше туалетне мило. Після миття шкіру змащують одним із живильних кремів. Садна, тріщини, по­дряпини обробляють 2 % спиртовим розчином йоду або 1 — 2 % спиртовим розчином брильянтового зеленого, рідиною Новикова.

Leave a Reply