You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Грудне вигодовуван­ня

Краща їжа для не­мовляти — молоко ма­тері. В материнському молоці містяться всі ре­човини, потрібні для дитини, в ньому є також і речовини, які захи­щають новонароджену дитину від багатьох хвороб.

Утворення молока залежить від режиму життя матері,тому їй не можна перевтомлюватися,  недосипати.  Поширена думка,  на­чебто кількість молока залежить від кількості випитої рідини. Це не зовсім так.

Звичайно, жінка, що годує, повинна пити трохи більше, ніж завжди, адже вона віддає щодня з молоком близько . літра рідини. Але немає підстав вважати, що коли більше вип’єш рідини, особливо молока, то більше буде утворюватися  і груд­ного молока. Пити треба стільки, скільки хочеться.

Істотно не впливає в цьому відношенні і склад їжі. Треба їсти те саме, що й до вагітності, але в трохи більшій кількості. Зло­вживати речовинами, які мають сильний запах (цибулею, часни­ком), не слід. Категорично заборонено вживати усякі спиртні напої, в тому числі пиво. Алкоголь потрапляє в молоко. Нема чого й казати, що дитині він завдає великої шкоди.

Щоб молоко було повноцінним, в раціон матері неодмінно повинні входити сирі й варені овочі, бажано фрукти. З цих про­дуктів у молоко перейдуть вітаміни, які так потрібні немовляті. Цілком безспірно, що стан нервової системи жінки істотно впливає на виділення молока.

Проте твердити, що молоко «про­пало» через сильне хвилювання, немає підстави. Після будь-яких   переживань може зменшитись його кількість, але якщо продов­жувати давати дитині  грудь,  кількість молока відновлюється.

Задоволення потреби новонародженого в молоці залежить ба­гато в чому від уміння матері правильно годувати. Не всі діти, коли їх уперше прикладають до груді, починають відразу добре смоктати. Іноді дитина не може удержати соска, засинає коло груді. Тільки через кіль­ка днів вона привчається висмоктувати потрібну кількість молока. Проте і потім не завжди все бу­ває гаразд.

Найголовніше — суво­ро додержувати строків годування. Щоб їжа пере­травилася в шлунку немов­ляти і в груді матері утво­рилося молоко, потрібно приблизно 3 години. Вихо­дячи з цього, рекомен­дують до тримісячного віку годувати дитину через кож­ні З години, від З до 6 мі­сяців — через З 1/2  години, після півроку — через 4 го­дини. На ніч роблять більш тривалу перерву (не менше  годин), щоб відпочили і дитина і мати.

Діти легко засвоюють режим, до якого їх при­вчають. Отже, з перших днів життя новонародже­ного треба завести певний розпорядок і не відступати від нього. Якщо дитина проспить строк годування, можна почекати півго­дини, а потім збудити її і наступного разу неодмінно годувати у належний час.

Нерозумно давати дитині грудь, як тільки вона закричить, адже ж не завжди неспокійну поведінку спричинює голод, значно частіше вона пояснюється тим, що пелюшки мокрі, сповивання надто туге або дитина поїла зайвого і т. п.

Годувати зручніше сидячи на стільці так, щоб була опора для спини і крижів. Коли дитину прикладають до лівої груді, під ліву ногу ставлять ослінчика, а коли до правої — ослін­чика ставлять під праву ногу.

Перед тим, як почати годувати, немовля треба переповитщ Мати повинна вимити руки і обмити сосок кип’яченою водою. Прикладати дитину до груді треба так, щоб вона яснами захоплювала не тільки кінчик соска, але і його основу та частину коло. соскового кружальця.

Притримуючи грудь знизу і зверху, сте­жать, щоб вона не закривала носика дитини, щоб дитина могла вільно дихати. Якщо носа закрито і дитина не може смоктати, треба потримати її вертикально, поки відригне, і продовжувати годування.

В кожне годування дають, як правило, тільки одну грудь — це сприяє доброму утворенню молока. В-наступне годування при­кладають до другої груді. Давати за один раз обидві груді до цільно після 7—8 місяців, коли зменшується  кількість молока а раніш тільки з дозволу лікаря, якщо встановлено, що дитині не вистачає харчування.

Щоб правильно визначити, яку кількість материнського мо­лока одержує немовля, його зважують до і після годування, бб на око не можна сказати, скільки часу треба тримати дитину біля груді.

Чим м’якша, податливіша грудь, тим швидше наїдається дитина. Якщо вона смокче дуже швидко, треба час від часу ви­ймати сосок. Коли дитина смокче мляво, засинає, треба злегка поплескати її по щічці, потягнути соска.
Давати грудь більше 20—25 хвилин не тільки некорисно, але й шкідливо — можуть утворитися тріщини. А вони стають головною перешкодою для нормального годування.

Не кажучи вже про те, що мати відчуває найсильніший біль»у неї може початися грудниця. Уберегти себе від цього нездужання можна. Слід утримувати соски в бездоган­ній чистоті, по декілька разів на день обмивати їх холодною во­дою.

Некорисно укутувати грудь, це тільки сприяє виникненню грудниці, а не захищає від неї. Річ у тім, що після родів жінки завжди сильніше потіють, до того ж у них нерідко мимовільно виділяється трохи молока. При укутуванні утворюється щось подібне до компресу, шкіра стає рихлою і може виникнути груд­ниця.

Якщо у матері немає можливості погодувати новонародженого груддю в призначену годину, треба зцідити молоко на цю годівлю. Як зціджувати молоко, треба порадитися з акушеркою або медич­ною сестрою. Зберігати молоко слід у бездоганно чистій пляшечці в холодному місці.

Перед годуванням молоко злегка підігрівають, для чого опус­кають пляшечку в теплу воду.

Найкраще годувати з ложечки, а не через соску. Не можна забувати напувати немовля. Кілька разів на день воно повинно одержати по 2—3 чайні ложки підсолодженої води.

Leave a Reply