You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Зрошення овочевих культур

Овочеві культури вважаються дуже вологолюбними рослинами. Щоб одержати високі врожаї якісних овочів, їх необхідно постійно забезпе­чувати вологою. В західних і північних областях достатньо природного зволоження, хоча й там в окремі періоди е потреба в поливах. А ось на півдні і сході республіки поливи обов’язкові.

За вибагливістю до зволоження овочі ділять на чотири групи. Дуже вибагливі всі види капусти, редиска, редька, салат, шпинат, кріп, селера, цибуля на перо. Щоб одержати високий і якісний урожай, по­ливайте їх через 4—6 днів невеликими нормами — 35—40 л на 1 м2.

Цибуля, огірки, часник, баклажани, перець, помідори також вибагли­ві до зволоження, але витрачають воду ощадливіше. Поливайте їх через 6—7 днів, витрачаючи 40—50 л на 1 м2.

Столові буряки, морква, кабачки, картопля, квасоля, спаржа, ревінь, хрін потребують зволоження через 10—15 днів по 70—80 л на 1 м2.

Нарешті гарбузові з добре розвинутою кореневою системою (кавуни, дині, гарбузи) можна поливати через 15—18 днів, витрачаючи 80— 90 л на 1 м2.

Виходячи з біологічних особливостей рослин, поливати їх треба через 4—18 днів вказаними нормами. Не слід поливати щодня зі шланга по поверхні грунту.

Від цього дуже мала користь — ви промочите шар грунту на 2 см і вже на другий день на цих місцях коржем здійметься кірка, вода випариться і ваше старання буде марним. Зволожувати грунт треба на глибину залягання коріння.

Виникає і таке запитання — коли протягом доби краще поливати. Дехто вважає, що це краще робити у вечірні і ранішні години, а поливи в жарку пору дня при яскравому сонці можуть призвести до опіків листя, мовляв краплі води діють подібно скляним лінзам.

Як показують досліди наукових установ і практика овочівників, час поливу не має особливого значення. Навпаки, поливи в полуденні жаркі години значно знижують температуру і підвищують вологість приземного шару по­вітря, створюють сприятливі умови для рослин і сприяють підвищенню їх продуктивності.

Виходячи з наявності води, технічних засобів та інших можливостей, треба вибрати спосіб поливу. Найбільш доступний полив по борознах. Глибина борозен повинна бути 10—15 см, а довжина — довільна.

Якщо вода на город подається канавою (ариком), то полив розпочинайте з борозен, розміщених у нижній частині ділянки. Коли вода дійде до краю борозен, їх перекривають, відкривши таку ж кількість борозен, розта­шованих вище.

Так, пересуваючись угору, полийте весь город. Якщо воду забирають з закритого водопроводу, для розподілу води можна вико­ристати труби різного діаметра, в яких зробіть отвори на відстані ширини міжрядь. Наповніть їх водою і відкрийте нижні отвори.

Так, пересуваючись вверх, закриваючи нижні і відкриваючи верхні отвори, полийте грядки. Замість труб можна склеїти рукав з плівки і в ньому зробити отвори. Поливайте за таким же принципом, перегинаючи рукав знизу. По борознах поливати можна всі культури.

При поливі дощуванням економиться час, зволожується не лише грунт, а й приземний шар повітря, знижується його температура, підвищується вологість. Цей спосіб прийнятний для поливу всіх культур, але в холодну погоду не слід поливати дощуванням помідори, картоплю, щоб еони не захворіли фітофторозом, а також цибулю для запобігання захворюванню пероноспорозом.

Умільці можуть виготовити пристосування для аерозольного (дрібнодисперсного) поливу. Принцип його роботи подібний до дії пульве­ризатора (такі пристосування е в пилососах).

Перевага цих пристроїв полягає в тому, що при їх застосуванні можна обійтись невеликою кількістю води — 0,5—0,8 л на 10 м2, зволожуючи рослини, поверхню грунту і приземний шар повітря. Але працювати цей пристрій повинен автоматично, включатися 8 —10 разів на день.

Підґрунтове зрошення можна зробити, якщо закопати на гли­бину 8—12 см труби на два міжряддя рослин, зробити в них отвори діаметром 3—7 см, а воду подавати з невеликим напором.

В останні роки великого поширення набуває краплинне зро­шення, при якому за допомогою труб невеликого діаметра вода краплями подається безпосередньо до рослин з інтервалом 0,5 — 1 хв.

Треба зробити бак, поставити на ньому фільтр, щоб не забивались крапельниці. При цьому способі зрошення також велика економія води. Наповнювати бак можна автоматично з застосуванням поплавка.

Tags:

Leave a Reply