You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Знижування крони плодового дерева

Практика показує, що великогабаритне дерево мож­на знизити до 2,5—3,5 м без найменшої шкоди для вро­жайності, а в роки щедрого цвітіння вона навіть підви­щується, одночасно помітно збільшується розмір і по­ліпшується якість плодів.

Так, у дослідах Мліївської садстанції на знижених деревах яблуні майже вдвоє були крупніші плоди і настільки ж вища врожайність.

Крім того, якщо до зниження 14-річних дерев їх висота в сорту Кельвіль сніговий була 7,6 м, а в Бойкена 6,9 м, і основна маса плодів (близько 80 %) знаходилася вище З м, то після першого основного зниження висота дерев становила відповідно по сортах — 4,5 і 3,7 м, а 82 % пло­дів розміщувалися в зоні крони не вище 3 м.

При зниженні дерева світло проникає в середину кро­ни, завдяки чому посилюється освітлення нижніх гілок, і вони густіше заповнюються плодовими утвореннями, пе­реміщуючи врожай донизу, скорочуючи до мінімуму не­продуктивну зону дерева.

Знижують крону до початку сокоруху, коли поживні речовини ще не перемістилися у верхню частину дерева. Залежно від розміру і форми крону знижують на 1/4— 1/3 частини (в дорослого дерева на 2,5—3,5 м), щоб за­лишена її частина була схожа на чашу і не перевищува­ла по товщині 2,5—3 м по всій будові.

Видаляють провідник тільки шляхом переведення на бічну гілку. Це запобігає утворенню вовчків. У дерев, що не мають приросту, і з дрібними плодами одночасно про­водять омолодження — вкорочують бічні гілки на 2—3-річну і старшу деревину.

Гілки вкорочують над добре розвинутою шюдушкою або молодою гілочкою, яку при­щипують над плодовою брунькою. Угорські садоводи здійснюють поступове зниження навіть ЗО—35-річних де­рев, вкорочуючи провідник і скелетні гілки щорічно і до­водячи габарити такого дерева до 3—3,5 м заввишки та 5—6 м у діаметрі крони.

Leave a Reply