You are here: Home > Сад город > Збирання ягід

Збирання ягід

Урожай — вінець всіх зусиль садівника, а тому треба серйозно під­готуватись до його збирання і дати раду зібраному. Для збирання суниць, малини та інших ніжних ягід слід мати невеличкі козубці, а вишню та черешню можна збирати в козуби більшого розміру.

Щоб яблука, груші та сливи не пошкоджувались під час збирання, не погіршу­валась їх лежкість, смак та технологічна якість, плоди збирайте у ко­шики дещо витягнутої форми, обшиті мішковиною або іншою товстою тканиною.

Для підтягування гілок з дерева або з дроту виготовте гачки довжи­ною 1 —1,5 м. Тара для зберігання та транспортування яблук і груш допускається місткістю 16—22 кг, а вишні, черешні, сливи — 6—8 кг.

Яблука літніх сортів треба споживати зразу ж після знімання їх з дерева, в крайньому випадку можна зберігати кілька днів. Тому зби­райте їх у стані споживчої стиглості, груші — за 2—5 днів до спожи­вання. Завчасне збирання значно погіршує якість продукції, але зовсім недопустиме їх перестигання на дереві — яблука літніх сортів стають сухими з відчуттям шерхоту піску в роті, з’являються плями гнилі, перестиглі плоди масово пошкоджують оси.

Перестиглі груші швидко загнивають і значна їх частина залишається на дереві муміфікованими, стають джерелом хвороб.

Плоди черешні, вишні, сливи дуже ніжні. Зберігати їх мож­на всього 6—8 годин у прохолодному приміщенні з доброю вентиляцією. Черешні збирайте з плодоніжкою, зрізуючи ножицями. Якщо виникає потреба транспортувати їх або зберігати — перед пакуванням плоди розстеліть тонким шаром і просушіть.

Абрикос і персик збирайте на початку споживчої стиглості. Аґрус при необхідності перевезення зривайте ще зеленкуватим, а для поточного споживання у повній стиг­лості. Смородину та порічки для переробки збирайте без грона, а для перевезення — з гронами.

Малину збирайте багаторазово і своєчасно, тому що перстиглі ягоди швидко обсипаються. Зривати краще без чашечки, не травмуючи плодів.

Відразу після закінчення збирання дворічні пагони виріжте на рівні грунту, винесіть за межі ділянки і спаліть. Щоб залишена на майбутній рік молода поросль швидше визріла, її верхівки зріжте на 15—20 см.

Tags:

Leave a Reply