You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Збирання овочів

Приємно тримати в руках плоди своєї праці. На початку червня ще збирають урожай зеленних, редиски. У першій декаді червня вже можна копати ранню картоплю. Спочатку кущі викопуйте вибірково — ознакою, що під ним є бульби, служить пожовтіння ниж­ніх листків.

Якщо не треба звільняти площу під літній посів, кущі можна підкопувати, обережно вибираючи найкрупніші бульби, ретельно засипаючи після цього- коріння. Робити це краще ввечері, а після під­копування полийте, можна дощуванням.

Якщо ж треба звільнити площу для повторного посіву, наприкінці червня — на початку липня рештки ранньої картоплі викопайте і зберігайте в погребі, там вони не погіршують своїх смакових якостей.

Середина липня — пора огірків. Для одержання високого та якісного врожаю своєчасно збирайте плоди. Робити це краще два рази на добу — вранці і ввечері. Навіть один жовтяк на рослині різко зни­жує врожай. І звичайно ж — треба поливати через кожні 6—7 днів, витрачаючи на 1 м2 по 40—50 л, краще дощуванням (при похолодан­ні — по борознах).

Щоб не виснажувати рослин і стимулювати утворення нових, треба регулярно збирати боби овочевого (зеленого) горошку, нуту і чини. Плоди помідорів, якщо їх зірвати молочними або бурими, краще дозорювати на яскраво освітленому підвіконні.

Збирання бурих плодів однак не прискорить достигання тих, що залишились на рослині. Зробити це можна за допомогою деяких засобів. Взяти нижню частину рослин біля поверхні грунту і обережно потягти.

Активні корінці будуть відірвані, рослини почнуть в’янути, а плоди скоріше достигнуть. При­гнічує рослини і прискорює достигання плодів прорізання стебла внизу на довжину 7—10 см і закладання в щілину невеличких трісочок. Ці засоби прийнятні лише на півночі і заході республіки, де треба приско­рити достигання плодів. На півдні вони достигають і без цього.

Гігант) обов’язково пасинкуйте — гострим ножем зрізуйте через 5 — 7 днів пасинки, які утворюються в пазухах листя, залишаючи пеньок довжиною 2—3 см, щоб не виріс новий пагін.

Вирощуючи ці сорти, застосовуйте також прищипування — вида­лення верхівок плодоносних пагонів. Робіть це в серпні, щоб зупинити ріст пагонів, утворення нових китиць і стимулювати наливання та дости­гання раніше сформованих плодів.

З збиранням баклажанів треба поспішати, бо це стимулює ут­ворення нових плодів і особливо швидкий ріст зав’язі. Зірвані плоди цієї рослини бажано відразу використовувати — при зберіганні вони швидко втрачають поживні речовини, бо в них продовжується процес формування насіння і нагромадження отруйного соланіну.

Але з збиранням солодкого перцю поспішати не треба. Достиглі плоди кращі за смаком і поживністю. При ретельному догляді це не позначиться на продуктивності рослин.

Якщо рання капуста перестояла і окремі головки починають тріскатись, їх краще зрізати і зберігати в холодильнику або в погребі. Це ж стосується і середньостиглої капусти. Якщо ви з якоїсь причини не виростили середньостиглу капусту, можна одержати другий урожай ранньої, якщо після зрізування головок ретельно зачистити стовбур, поливати і підживлювати рослини.

Залишати треба по 2—3 головки. Вони виростуть невеликими, але можуть задовольнити потребу сім’ї в кінці літа.

У липні — серпні надходить пора збирання не лише овочів для по­точного споживання, консервування та засолювання, а й тих, що йдуть для зберігання на зиму. В основному це часник і цибуля. З їх збиранням, особливо часнику, зволікати не слід.

При пожовтінні листя в озимого і на початку полягання пера в ярого — рослини вирвіть і залиште сушитись на поверхні грунту, якщо погода суха. У вологу погоду сушіть під навісами або на горищах.

Після висушування обріжте і зберігайте в сухому прохолодному місці. Не допускайте намокання головок ні в грунті, ні після того, як вони вирвані. Намоклі головки розтріскуються і погано зберігаються.

Вже в кінці липня — на початку серпня готова для збирання ц иб у л я, що вирощується з сіянки, а в кінці серпня — із насіння, її не слід залишати в землі, тому що можливе пошкодження цибулевою мухою, нематодами, дротяником, вовчком та різними хворобами.

Існує думка, що для прискорення визрівання цибулин слід толочити бадилля. Не слід цього робити, бо в ще зеленому листі є достатня кількість поживних речовин, які повинні перейти в цибулини, збільшив­ши їх масу і вміст корисних компонентів. Щоб прискорити достигання цибулин, їх краще підкопати вилами або лопатою і залишити на місці до підсихання бадилля.

З цибулі і часнику можна плести коси і вінки. Для цього ще вологі рослини і бадилля сплетіть, складаючи втроє. Якщо бадилля недостатньо, до нього можна підмішувати невелику кількість витких рослин (рогіз, мишій) або шпагат.

Такі вінки зручно зберігати, вони можуть стати окрасою оселі, особливо, якщо при плетінні в них добавити нагідки, во­лошки, безсмертник та інші квіти, що зберігають колір після висихання.

Tags:

Leave a Reply