You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Закладання присадибного саду

Сади і ягідники повинні рости на всіх присадибних ділянках. Розмір присадибного саду визначається річною потребою сім’ї у свіжих плодах і ягодах та продуктах їх переробки. Необ­хідну для середньої сім’ї кількість плодів, ягід і винограду можна одержати з присадибного саду на площі 0,6—0,8 гектара.

При виділенні під сад ділянки зазначених розмірів рекомен­дується такий орієнтовний породний склад плодових дерев і ягід­ників: у північних районах України (кліматична зона Полісся) — яблуні 8 дерев, з них 2 літнього, 2 осіннього і 4 зимового стро­ків достигання; груші 3 дерева (по одному літніх, осінніх і зимо­вих сортів); кісточкових (переважно вишні і сливи) 12 дерев; кущових ягідників 60 кущів, у тому числі смородини 20, порічок 5, аґрусу 10 та малини 25 кущів; суниці 250—300 кущиків.

В усіх інших районах УРСР (Лісостепова та Степова зони) до­цільно мати такий склад саду: яблуні і груші таку саму кількість дерев, сливи і вишні по 3 дерева; абрикоса, черешні і персика по 2 дерева; волоського горіха 1 дерево; винограду 20—ЗО кущів; кущових ягідників ЗО кущів; суниці 250—300 кущиків.

Залежно від місцевих умов зазначене співвідношення плодо­вих порід і ягідників може змінюватись. Наприклад, у Кримській, області доцільно вирощувати смоковницю (інжир), солодкий миг­даль, айву, а також збільшити кількість дерев персика, абрикоса, зимових груш.

Щодо сортового складу, то для присадибного саду з районова­ного асортименту в першу чергу рекомендуються такі сорти плодо­ягідних культур і винограду.

Tags:

Leave a Reply