You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Як зберігати яблука

Свіжі, яблука відзначаються багатим хімічним складом, а деякі їх сорти ще й чудовим ароматом та освіжаючим смаком. В яблуках міститься від 7 до 15% цукру, 0,5—1% кислот, близько 0,5% мінеральних речовин, серед яких багато солей калію, натрію, кальцію, фосфору та заліза.

В них е пектинові, дубильні та ароматичні речовини, а також вітаміни А, В, С. Завдяки цьому яблука є цінним харчовим продуктом. Вони широко вико­ристовуються в дієтичному і лікувальному харчуванні.

Серед поширених на Україні яблук найціннішими є такі сорти: літні — Білий налив, Папіропка, Допешта, Боровинка; осінні — Антонівка, Титівка, Путівка, Апорт, Осінні смугасті, Пепінка литовська; зимові — Кальвіль сні­говий, Ренет Ландсберга, Ренет Симеренка, Пармен зимовий золотий, Джо­натан, Бойкен.

Пам’ятайте, що яблука зимових сортів стають справді смачними лише через 1—3 місяці після знімання врожаю.

Для зберігання яблук на зиму треба брати зимові сорти. Добре влежані яблука кладуть у ящик на шар сухого піску. На перший ряд пло­дів кладуть другий, третій і так до самого верху, пересипаючи кожен ряд піском. Потім забивають ящик і ставлять у прохолодне місце. Пісок не до­пускає проникнення повітря, вбирає вологу і зменшує випаровування а плодів, завдяки чому яблука залишаються постійно сухими.

Можна зберігати яблука і в стружках. Для цього дно ящика засти­лають папером, зверху насипають дерев’яні стружки, а вже на них шарами кладуть плоди, обгорнеш в папір, кожен шар яблук застилають папером, засипають стружками.

Стружки треба брати з листяних порід дерев (осики, липи, берези), бо стружки з хвойних порід надають плодам запаху смоли.

Яблука зберігають при температурі від —0,5 до +0,5°. 4- Для тривалого   зберігання   не    рекомендується   загортати   яблука у солому. Це зумовлено тим, що солома швидко зволожується і гниє.

Пам’ятайте, що недозрілі та перезрілі яблука зовсім непридатні для тривалого зберігання.

Під час тривалого зберігання яблука набули неприємного смаку, втратили аромат? Ну що ж, цьому можна зарадити. Покладіть плоди на 2—3 тижні у ящик з висушеним листям бузини. Аромат і смак будуть відновлені.

Зів’ялі яблука набудуть попереднього вигляду, якщо покласти їх на кілька годин у холодну воду.

Tags:

Leave a Reply