You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування ріпчастоі цибулі

Найбільш поширена цибуля ріпчаста. Названа так за подібність цибулин з коренеплодами ріпи. Є солодкі, напівгострі (напівсолодкі) і гострі сорти.

Солодкі (на Україні районовано єдиний сорт Ялтинська місцева) і напівгострі сорти (Каба дніпропетровська, Каратальська, Октябрьська) споживають переважно в салатах завдяки тонкому приємному і солодко­му смаку. Але вони погано зберігаються.

Гострі сорти відзначаються доброю лежкістю, мають універсальне застосування в кулінарії, їм віддають перевагу при посіві основної маси цибулі.

Вирощувати ріпчасту цибулю можна трьома способами: з насіння, розсади і з сіянки.

З насіння цибулю можна вирощувати на півдні і сході республіки. Готуйте грунт ретельно і якомога раніше. Під перекопування на 1 м2 внесіть по ЗО—40 кг перегною, по ЗО г сечовини і стільки ж супер­фосфату, а також по 10 г калійних добрив.Пря внесенні лише мінераль­них норми їх потрібно подвоїти. Після глибокого перекопування рясно полийте, а потім вирівняйте граблями.

Навесні, як тільки дозволить стан грунту, цибулю сійте якомога раніше. Краще розташовувати 6—7 рядків з відстанню між ними 20 см, залишити проміжок шириною 45—50 см. Норма висіву 10—12 г на 10 м2, глибина загортання 2—3 см.

Цибуля сходить довго і щоб проводити сліпе розпушення міжрядь і таким чином створювати кращі умови для сходів, до насіння цибулі підмішуйте невелику кількість насіння редиски, яке зійде значно раніше і позначить рядки.

Густі сходи прорвіть, спершу залишаючи рослини через 3—4, а потім через 6—8 см. Проривання поєднайте з підживленням, краще гноївкою, розбавленою водою у 2—3 рази, або пташиним послідом, який розбавляйте у 10— 12 разів.

Якщо їх немає — у відрі води розчиніть ЗО г суперфосфату і по 15—20 г сечовини і хлористого калію. В посушливих районах поли­вайте через 6—7 днів, даючи по ЗО—50 л на 1 м2. Щоб цибулини добре достигли, за 20—25 днів до збирання поливи припиніть, а від цибулі відгребіть землю.

Розсадою можна вирощувати ті ж сорти, що і насінням. Виро­щуйте її в парнику, теплиці або кімнаті. Вік її повинен бути не мен-ше 50—60 днів. Насіння сійте густо — по 15 — 20 г на 1 м2 у борозенки глибиною 1 см, зроблені лінійкою на відстані 4—6 см.

Цибуля невибагли­ва до температури і може рости при 10—16 °С, однак стежте, щоб було добре освітлення і рослини’ не витяглись. На постійне місце висаджуйте рано — через 4—6 днів після початку весняних робіт. Схеми такі самі, як і при вирощуванні з насіння, в рядку розміщуйте через 6—8 см. Щоб поліпшити приживлення, листя і корінці обріжте на третину довжини.

Цибулю з сіянки вирощують з давніх-давен. Це дворічна культу­ра — у перший рік вирощують сіянку, з осені до весни її зберігають, на другий рік цибулини висаджують і одержують товарну цибулю. На пер­ший погляд це незручно і громіздко.

Але треба взяти до уваги, що посіяна сіянкою цибуля дуже швидко достигае, використовуючи зимові опади і може дати непоганий урожай без зрошення (з насіння цибулю без зро­шення не одержиш!); вона не уражується такою небезпечною хворобою, як пероноспороз (несправжня борошниста роса — почорніння і засихання бадилля, що в кінцевому результаті призводить до зниження урожаю або його повної загибелі); утворюється щільна покривна луска, вона добре достигає, а тому така цибуля довго зберігається.

Врешті-решт у північних і західних областях — це єдиний спосіб одержання товарної цибулі. Щоб одержати сіянку, насіння (чорнушку) сійте широкою —10—12 см (на ширину сапи) смугою, густо, витрачаючи на 1 м2 до 80—100 г насіння.

Смуги розміщуйте через 15—20 см. Розмір цибулинок повинен бути не більше 1 —1,5 см, тому як тільки основна маса цибулин досягне такого розміру, припиніть поливи, їх потолочіть або підкопайте. Сушіть на сонці, а в дощову погоду сховайте під навіс, що добре про­вітрюється.

Після того як бадилля добре висохне, його обімніть, сіянку провійте і обов’язково відсортуйте. Великі цибулини використовуйте для вигонки зелені в зимовий період. Зберігайте при температурі 18—20° (теплий спосіб) або 0—2 °С (холодний спосіб).

Навесні сіянку висаджуйте якомога раніше, обов’язково денцем вниз, а зверху засипайте грунтом не більше як на 2—З см. Догляд такий самий, як і при вирощуванні з насіння. Така цибуля достигає значно раніше, ніж з насіння, а тому кількість подивів можна зменшити наполовину.

Tags:

Leave a Reply