You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування петрушки

ПЕТРУШКА. Вирощують як пряну рослину, як при­праву до страв, її листя і корені сушать для супів, дода­ють до консервів. За своїми особливостями коренева пет­рушка наближається до моркви, але вона може рости на одному місці кілька років.

Петрушка добре росте на грунтах, достатньо забез­печених вологою, витримує низькі температури і може зимувати в грунті. Вона добре родить на чорноземах, на ущільнених глинистих грунтах дає спотворені корені. По­передники для петрушки ті самі, що й для моркви. Пов­торно сіяти петрушку на тому самому місці можна через 2 роки.

Основна (зяблева оранка), а також передпосівний обробіток, час і способи посіву, подальший догляд за петрушкою такі ж, як і при вирощуванні моркви. Сіють петрушку дво- і чотиристрічковим способом з відстанню між стрічками 45—50 см, а між рядками — 15—20 см, висіваючи 4—5 кг/га насіння. Після сходів рослини двічі проривають. Протягом літа зелень петрушки можна зрі­зувати кілька разів.

Збирають петрушку пізно восени, пізніше за іншу го­родину. Коренеплоди викопують лопатами або корене-копачами. Викопані коренеплоди очищають від землі і листя, сортують на великі й середні, непошкоджені, на дрібні та механічно пошкоджені.

Останні треба відразу використовувати для технічної переробки і споживання в їжу, для вигонки зелені під склом. Зберігають петруш­ку так само, як і моркву. Взимку вирощують зелень пет­рушки під склом, висаджуючи густо дрібні корінці.

Leave a Reply