You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування перцю

ПЕРЕЦЬ. Як і помідори, він належить до родини пас­льонових. За смаковими властивостями всі сорти перцю поділяються на солодкі, гіркі і напівгіркі.

Споживають перець вареним як основну страву, використовують як приправу для інших страв і для консервування. Крім того, перець солять і квасять як огірки. При цьому лише солодкий перець використовують для консервування і виготовлення страв, а гіркий — тільки як приправу до страв.

Грунт для перцю потрібен пухкий, родючий і вологий. Холодні глинисті грунти менш придатні і зовсім не при­датні бідні грунти з недостатньою кількістю вологи. Хоч перець і досить позитивно відзивається на грунти, багаті поживними речовинами, проте свіжого угноєння не вит­римує, і це спричиняє ненормальний ріст та хвороби рос­лин. Тому треба вносити лише перепрілий гній або виса­джувати перець на другий рік після внесення гною.

Пе­рець потребує достатньої кількості води, особливо під час формування плодів, найбільше тепла, для нього шкідли­ве зниження температури навіть до 0°С. Тому місце, яке відводиться для перцю, повинно бути теплим, сонячним і добре захищеним від холоду та вітрів.

Висаджують розсаду у відкритий грунт слідом за по­мідорами, рядками з міжряддями 50 см, а відстань між рослинами в рядку — 20—25 см. При такій площі жив­лення на 1 га потрібно 80—100 тис. рослин. Висаджені рослини поливають щодекади, витрачаючи кожного разу близько 350—400 м3/га води.

Підживлюють протягом першої декади після посад­ки розсади, а вдруге — на початку формування плодів і втретє — після перших 2—4-х зборів урожаю.

Солодкі сорти вважають стиглими ще до різкої змі­ни кольору (салатного), ознакою стиглості може бути тріск плода при легкому стискуванні.

Гіркі сорти збира­ють, коли вони почервоніють. Перець може набувати червоного кольору на сонці навіть після того, як він зіб­раний з поля надзелень. Відривати стиглий перець тре­ба з плодоніжками.

Leave a Reply