You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування овочів та зелені в кімнаті

Забезпечити сім’ю зеленню цибулі, петрушки, селери, невеликою кількістю огірків і помідорів до свят можна, використовуючи «виробни­чі» площі квартири.

З цією метою заготовлені з осені цибулини, коренепло­ди, кореневища та бульби висадіть у ящики, відра, плівкові мішки та інші пристосування, які наповніть поживним грунтом, теж заготовленим з осені.

Для вигонки зелені придатні великі банки з-під рибних консервів, пластмасові ванни, коробки з цупкого картону, в які перед засипанням грунту вкладіть шматки плівки. Та краще виготовити спеціальні ящики з дерева або металу. Оптимальна їх ширина зверху 30—40, знизу 20— 25, висота 12—16 см.

Однак, якщо враховувати ширину підвіконня, розміри можуть бути дещо іншими. Ящик вистеліть плівкою, на дно покладіть дренаж з битої цегли, черепиці, гравію, скла, зверху яких насипте шар піску 5 — 6 см. Для надання естетичного вигляду ящик пофарбуйте.

«Букет» з вигоночних овочів можна скласти в поліетиленовому мішку шириною 50—60 см і довжиною, рівною довжині підвіконня, склеївши праскою. Наповніть його просіяним перегноєм, торфом або компостом, збагаченим добривами, і заклейте праскою. По верхній частині мішка через 10—12 см зробіть отвори діаметром 3—6 см. Мішок покладіть на підвіконня, через отвори полийте і висадіть вигоночні культури.

Добру «грядку» для вигонки зелені можна виготовити з поліетиле­нового відра. По всій його площі через 6—7 см проріжте отвори діаметром 2,5 — 3 см, а в дні зробіть невеликі отвори для дренажу.

На дно відра насипте грунт шаром 4—5 см, а з внутрішнього боку вставте в отвори цибулини, кореневища щавлю, коренеплоди петрушки, селери, столових буряків, щоб був асортимент зелені. Вставляючи рослини, пересипте їх грунтом і, злегка зволожуючи його, наповніть відро.

У верхній частині також висадіть рослини. Відро поставте на підвіконня або навіть підвісьте і щодня повертайте, щоб забезпечити рівномірне освітлення. Маючи 3— 4 таких відра, можна налагодити конвейєр вітамінів.

Зелень цибулі можна одержати в кімнаті без особливого зу­силля. Для цього візьміть цибулю-вибірку, дрібні або спотворені (але не хворі) цибулини, зріжте шийку або зробіть кілька вертикальних надрізів верхівки цибулини. Укладіть, злегка вдавлюючи в грунт, густо одну біля другої (мостовий спосіб). Присипати зверху грунтом не слід.

Поливайте через 3—-4 дні. Перші 10—12 днів ящики можна тримати в темряві при температурі не нижче плюс 18—20 °С. Після появи сходів їх виставте на світле місце. Збирайте зелень вибірково, зриваючи крайнє листя або проріджуючи грядку чи видаляючи частину цибулин.

Зелень можна одержати без грунту — скласти цибулини в неглибокі ящики і наполовину залити їх теплою водою. Після випаровування воду долити. Щоб цибулини не загнивали, їх періодично на 3—4 дні зали­шайте без води. Але краще цибулини розміщувати на кришці ящика з отворами діаметром 3 — 5 см. При цьому вони стикаються з водою лише корінцями і не загнивають.

Для одержання зелені цибулі заготовлені з осені дернини багаторічної цибулі — батуна, слизуна, шніту багатоярусного та запашного розкла­діть у мілкому посуді і злегка поливайте, тримаючи при температу­рі 20—25 °С.

Зелень петрушки і кореневої селери вирощують з коренеплодів, їх обпудрюють гашеним вапном і щільно (мостовий спосіб) укладають рядами через 6—8 см, перекладаючи добре зволоженим пе-регнозм.

Не можна засипати верхівкові бруньки. Після укладання злегка поливають теплою водою. Перші 6 — 7 днів можна тримати в затінених місцях, а після того, як зелень почне підростати — ящики виставляють у світле місце, бажано на вікна, що виходять на південь.

Поливають рідше, ніж цибулю, щоб коренеплоди не загнили, а при появі ознак загнивання — викидають їх. Першу продукцію можна одержати на 12 — 15-й день, краще розпочати зривати крайні черешки через ЗО— 35 днів.

Таким способом можна одержати зелень столових буря­ків, щавлю та ревеню, використовуючи дрібні коренеплоди і частинки кореневищ.

У кімнаті можна виростити невелику кількість спаржі, вико­ристовуючи заготовлені з осені старі кореневища, їх щільно складіть у ящики, засипте шаром грунту не менше 6 см і полийте теплою водою.

Для одержання пагонів спаржі світло не потрібне, тому ящики можна тримати в темному місці при температурі не нижче 18 °С. Через 18— 20 днів можна збирати делікатесну продукцію.

Невелику кількість зелені для приправ можна одержати в кімнаті, якщо висіяти в ящики з поживним грунтом насіння крес-салату (хрін­ниці посівної), гірчиці салатної, кропу, листових салатів, капусти пе­кінської.

Насіння розкидайте по заздалегідь зволоженій поверхні грунту, а зверху присипте невеликим шаром просіяного перегною або некислого торфу. Поливайте помірно, ящики виставляйте на добре освітлене місце. Уже через 10—12 днів можна зрізати невелику кількість крес-салату, а через 25—ЗО — іншу зелень.

Огірки і помідори можна вирощувати у кімнаті в ящиках, відрах, поліетиленових мішках та іншому посуді місткістю не менше 6— 10 л і висотою 25—30 см. Ґрунтову суміш підготуйте з чотирьох частин за об’ємом некислого торфу, такої ж кількості перегною, однієї-двох частин родючого грунту і однієї частини піску або тирси.

Якщо немає торфу, суміш приготуйте з п’яти частин грунту, такої ж кількості перегною і однієї-двох частин піску або тирси. На 10 л суміші додайте сірникову коробку сечовини (карбаміду) і одну коробку хлористого або дві сірчанокислого калію, півкоробки калімагнезії і жменю попелу або одну таблетку ризьких мікродобрив. Всі компоненти ретельно перемі­шайте і наповніть посудини.

Огірки. Для ранніх строків сівби (кінець грудня — початок січня) використовуйте тіньовитривалі довгоплідні партенокарпічні (що не по­требують запилення) гібриди: Московський тепличний, Стелла, Малахіт, Бірюса, Лада, а також Дін-зо-сн, Спотрезістінг, Майський, ТСХА-1.

В середині лютого висійте насіння гібридів з короткими плодами: Зозуля (ТСХА-77), Апрельський (ТСХА-98), а в березні — Кукарача (ТСХА-761). Для кращого запилення бажано висіяти 1 — 2 рослини-запилювачі: Тепличний 40, Марфинський,-Алма-Атинський 1, а в більш пізні строки Неросимий 40.

Можна, вирощувати також гібриди Манул (ТСХА-211), Естафета (ТСХА-1417), Марафон (ТСХА-211 а), Граната (ТСХА-1043), а також Багатоплідний ВСХВ, Сюрприз 66, Кімнатний Ритова, Грибовський 2, Тепличний ранній 65.

Від висіву насіння до одержання перших плодів проходить 65— 75 днів. Щоб одержати свіжі плоди до першотравневих свят, насіння висійте 20—25 лютого. Його відкалібруйте, проростіть, щоб воно накіль-чилось.і висійте у розсадні горщики розміром 8—10 см.

До появи сходів можна’тримати в темряві, але щоб температура вночі була 15 —16°, а вдень — не нижче 22 °С. З появою сходів горщики перенесіть у добре освітлене місце, протягом дня переміщуйте відносно вікна, бажано досві-чувати.

При витягуванні сіянців їх можна укласти спіраллю і зверху на­силати шар грунту товщиною 2 см. Регулярно поливайте, через 12— 15 днів підживіть, розчинивши в 10 л води ЗО—40 г городньої суміші, а краще 1 кг коров’яку або стільки ж пташиного посліду. Другий раз підживіть подвійною дозою добрив через 10—12 днів, а пізніше через 7— 8 днів.

Через 3—4 дні після останнього підживлення обережно пересадіть розсаду, щоб не пошкодити корінці, на постійне місце. Порожнини між горщиками засипте грунтом, а для підв’язування рослин поставте кілочки висотою 60—70 см або зробіть драбинку. Регулярно поливайте теплою водою і обприскуйте рослини з пульверизатора.

При доброму догляді через 35—40 днів з’являться  перші квітки.

Обов’язково проведіть додаткове запилення жіночих квіток (з невеликим огірочком) чоловічими (без плоду) з інших рослин. Цю операцію краще робити вранці. Якщо запилення відбулось, жіночий плід залишиться зеленим і почне збільшуватись, якщо ні — жовтіє і опадає.

Через 12— 14 днів можна зняти перші плоди, а всього з однієї рослини можна одержати 20—30 огірків. Щоб налагодити конвейєр, через 25 — ЗО днів висійте насіння на розсаду в нові горщики. В короткі, похмурі дні рослини досвічуйте лампами денного світла протягом 4—5 годин вранці та уве­чері.

На вікні зробіть шпалеру. Для боротьби з павутинним кліщем раз на тиждень обприскуйте настоєм лушпиння цибулі (20 г лушпиння залийте 1 л гарячої води і настоюйте дві доби).

Tags:

Leave a Reply