You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування огірків

Без цієї рослини не обійдеться жоден город. Хоч кілька лунок, а висіє городник, щоб і влітку набрати огірочків для поточного спожи­вання, а також засолити чи замаринувати на зиму.

Плоди містять до 98 % води, але вони — важливий дієтичний продукт, що регулює водний і цукровий режим організму людини. Вони сприяють кращому засвоєнню білків, рекомендуються для хворих на ревматизм, позитивно впливають на роботу серця і нирок.

Сортів і гібридів огірків дуже багато. Тільки для вирощування у відкритому грунті на Україні районовано такі сорти: скоростиглі — Конкурент, Кустовий, Харківський; гібриди — Молдавський 12, Крини­ця, Призив 238, Сигнал 235, Совхозний, Успіх 221; середньоранні — Передовий, Ювілей (гібрид); середньостиглі — Ніжинка, Росинка, Воро­незький; середньопізні — Вітязь, Ніжинський місцевий, Ніжинський 12, Ніжинський Кубані, Урожайний 86, пізньостиглий — Донський .

Ще збереглись і користуються великою популярністю старі сорти народ­ної селекції Берлізовський, В’язниківський, Галаховський, Должик, Неросимий, Рябчик, Муромський. В останні роки великою популярністю користуються не районовані на Україні ранньостиглі сорти Алтайський ранній і Московський засолочний — вони дуже рано дають плоди, довго не жовтіють і придатні для засолювання.

При виборі сорту для споживання у свіжому вигляді перевагу віддайте скоростиглим і серед­ньораннім сортам і гібридам, тому що вони дають не тільки ранній, а й високий урожай, їх можна маринувати і готувати з них салати.

Для за­солювання кращі середньопізні та пізні сорти. Великою популярністю користується відомий сорт народної селекції Ніжинський з неперевершеними засолювальними якостями.

Однак він дуже примхливий, сильно уражується хворобами, дає низький урожай. Тому не слід захоплюва тись ним і на обмеженій площі любительського городу сіяти його в кілька лунок. Кращими все ж є сучасні ранньостиглі і високоврожайні сорти і гібриди.

І ще одне застереження. Усі гарбузові — перехреснозапильні рослини і в домашніх умовах важко одержати чистосортне, а тим більше гібридне насіння. Тому його купуйте лише в магазинах Сортнасіннєовоч. В край­ньому випадку насінники ретельно ізолюйте від інших рослин огірків, що ростуть на городі.

Під усі гарбузові на 1 м2 вносьте по 8—10 кг гною, а при його від­сутності 40 г суперфосфату, 25′— калійної солі, а навесні ЗО г сечовини.

Насіння сійте на відстані 60 хбО см по 3—4 рослини ранніх і 2—3 піз­ніх сортів з великою огудиною. Але зручніше висівати рядами через 60—70см, залишаючи рослини після проривання в ряду через 10—16 см.

Щоб розширити строк споживання огірків, слід сіяти в 3—4 строки, починаючи з самого раннього, з початком весняних робіт і закінчуючи в кінці червня —>на початку липня.

При ранньому посіві можна також практикувати загортання насіння на різну глибину, починаючи з 6—8 і до 2—3 см. Якщо грунт сухий — зійде глибоко посіяне, а при вологій і холодній — верхнє, де грунт краще прогріється. Якщо зійде все насін­ня — зайві рослини вирвіть.

Після проріджування рослини підживіть розбавленим у 5—6 разів пташиним послідом або розчиненим у 10 л у воді 15г сечовини, 50 — су­перфосфату і 15 г сульфату калію. Вдруге підживіть через 12—15 днів, втрете — після змикання огудини.

Високий і якісний урожай огірків можна одержати лише при доброму природному або штучному зволо­женні. В посушливих умовах поливайте через 5—6 днів, перший з яких проведіть на початку цвітіння.

Щоб плоди не переростали 1 швидко утворювали нові, збирайте урожай щодня, а ще краще двічі на день — вранці і ввечері.

Огірки — виткі рослини, а тому на обмеженій площі присадибного городу слід широко практикувати їх вирощування на шпалері, кілках та інших опорах, використовуючи вертикальний простір.

Tags:

Leave a Reply