You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування огірків

ОГІРКИ — порівняно поширений продукт харчуван­ня. Площа під ними в Україні досягає близько 12 % усієї городини. Огірки — рослина високої температури, приморозків не витримує. Для них краще вологе повіт­ря.

Можуть рости на важких і легких грунтах, але при достатньому запасі в них поживних речовин та вологос­ті, на бідних пісках і глинах огірки не родять. Кращі по­передники для огірків та кабачків: горох, боби, квасоля, цибуля, часник, редька та редиска.

На дуже удобрених свіжим гноєм грунтах буйно роз­виваються листя і стебла, а плодів утворюється мало, тому найчастіше огірки сіють на другий рік після вне­сення гною. На півдні України хороші результати дає внесення фосфорних добрив, а на бідних грунтах півно­чі — повного мінерального добрива. Від внесення вели­ких доз азотних добрив огірки при солінні порожніють, однак при споживанні свіжими їх якість поліпшується після додавання азотних добрив.

Води для огірків потрібно багато, а при нестачі по­рушуються нормальний розвиток і плодоношення, плоди дрібнішають і навіть погіршується смак. Інколи в огір­ках з’являється гіркий присмак, що буває внаслідок спе­ки, при пошкодженні корінців, внесенні великої кількості добрива, залежить це і від сорту.

Ростуть огірки лише при температурі понад 16 °С, але найкраще — при +25—30 °С. Сходи огірків гинуть навіть тоді, коли температура буває +5°С.

Проростати насіння починає при температурі + 12— 14 °С, але найсприятливішою температурою для них є + 28—35°С. Велике значення має освітлення, у затінку врожай дуже знижується, а при культурі в міжряддях садових дерев, залежно від міжрядь і величини крони, втрати його становлять від 15 до 50 %. Тому місце під огірки повинно бути відкритим і освітленим, захищеним від вітрів, не сухим, але щоб грунтові води не підіймали­ся вище 70 см поверхні грунту.

Залежно від того, з якою метою культивують огір­ки — на соління чи на споживання свіжими, добирають відповідний сорт. Для споживання свіжими огірки сіють рано, після весняних приморозків, а для соління, крім ранніх, висівають і влітку

Ранні посіви огірків прово­дять з таким розрахунком, щоб сходи з’явилися після того, як минуть приморозки, що, за багаторічними спос­тереженнями, наступає: у Степу — 20 квітня, середній частині України — 25—ЗО квітня і в північних районах — на початку травня.

Насіння огірків до посіву кілька декад прогрівають при температурі +40 °С, а перед посівом намочують. При нормальній схожості висівають 5—5,5 кг/га насіння. Від­стань між рядками повинна бути 90 см, а в рядку після проривання — 20—25 см.

Після появи першого справж­нього листка огірки проривають, перший раз на відстані приблизно 10—12 см, а при появі третього справжнього листка проривають вдруге на відстані 20—25 см.

Протягом вегетаційного періоду плантації огірків тримають у розпушеному і чистому стані, підживлюють, добре поливають, особливо в період плодоношення.

Зби­рають огірки під час господарської стиглості, коли вони досягають певного найбільшого розміру, але до того, як починають жовтіти, бо тоді плоди втрачають смак та по­живність і водночас затримується зав’язування нових  плодів.

Під час масового плодоношення огірки збирають , через день, а під кінець плодоношення — через три дні. Найкраще їх збирати до спеки, поки не нагріло сонце, І і тримати в темному, холодному приміщенні, щоб зберег­ти колір і смак.

Tags:

Leave a Reply