You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування моркви

МОРКВА. Крім високої поживності, морква досить цінний дієтичний продукт. Найпридатнішими умовами ;.для моркви є помірно теплий і помірно вологий клімат.

Насіння починає проростати при температурі +5 °С, а взагалі найкращою для неї є +20—25°С. Морква краще росте на пухкому грунті, бо, наприклад, на глинистих за­тримуються сходи, витискується частина коренів назов­ні, затримується збирання.

Кращі попередники для моркви: бобові, буряки, ка­пуста всіх видів, редиска, редька, цибуля, часник, огір-! ки, кабачки, картопля. Повторний посів моркви на одно­му місці допускається не раніше як через два роки.

Морква добре родить на піщаному грунті при достат­ніх удобренні й вологості. Під зяблеву оранку вносять повне мінеральне добриво, і зокрема попіл, він приско­рює достигання, підвищує врожайність і збагачує морк­ву на цукор.

Добрі результати дає внесення перепріло­го гною, бо на свіжому корінь надмірно розвивається, розгалужується, розтріскується. Взагалі найкраще сія­ти моркву на третій рік після внесення гною.

Сіють морк­ву ранньою весною або пізно восени, відстань між ряд­ками — 15—ЗО см, висівають по 4—5 кг/га насіння, загор­тають його на глибину 2—2,5 см.

Для підзимового посіву оранку слід провести не піз­ніше як за 1-—2 місяці до посіву і відразу культивувати, а перед посівом коткувати.

Щоб швидше і чіткіше позначилися рядки, до насін­ня моркви домішується насіння редиски або салату, яке раніше сходить. Як тільки позначилися рядки сходів, міжряддя розпушують, а при появі другого справжньо­го листка рослини проривають у рядках на відстані 2— З см, а вдруге — на відстані 4—6 см.

Догляд за морквою такий самий, як і за буряками. Збирають пізно восени, до початку приморозків. Викопа­ну моркву очищають, відрізають листки при самому ко­рені, просушують і зберігають після перемішування з піс­ком у сухих приміщеннях при температурі не нижчій [+1—3 °С

Leave a Reply