You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування квасолі

Квасоля — справжня комора білка, концентрат амінокислот, дуже висококалорійна їжа, визнаний лікувальний засіб при екземах, висипах та інших хворобах шкіри. Вона сприяє виведенню з організму надлишку рідини, а тому її вживають від водянки.

Фолієва кислота, що міститься в бобах, стимулює утворення кров’яних тілець, тому квасоля корисна при анемії. Відвар з бобів (стручків) п’ють від запалення нирок, цукрового діабету, ревматизму та як сечогінний засіб при набряках.

На Україні найбільшого поширення набула квасоля звичайна і багатоквіткова, але можна також вирощувати й інші її різновидності: гостролисту, золотисту (маш), лимську, кутасту (адзукі), рисову.

За формою куща квасоля буває витка й кущова, а за будовою бобів — цукрова (спаржова), в якої споживають зелені боби разом з насінням, і лущильна, продукцією якої є стигле насіння.

На Україні районовані такі сорти овочевої квасолі: Білозерна 361, Даріа, Масляна сама рання 273, Олтин, Сакса без волокна 615, Хар­ківська білонасінна Д-45, Ювілейна 287. Це теплолюбна рослина і сіяти її треба з настанням постійних теплих днів після прогрівання грунту до 15—18 °С.

На городі квасолю слід вирощувати як ущільнюючу рослину в міжряддях кукурудзи (виткі різновидності), кавунів, гарбузів, огірків, картоплі, капусти і помідорів.

При цьому раціонально використо­вується площа городу, квасоля постачає іншим культурам азот і захищає їх від таких шкідників, як лучний метелик, дротяники та ін. Багатоквіт­кову краще розміщувати біля парканів, стін, на шпалері.

В чистих посівах сійте рядками через 40 см, а в рядку на відста­ні 10—15 см, глибина загортання насіння 5—6 см. Грунт регулярно розпушуйте, знищуйте бур’яни. Поливайте тільки після появи перших зав’язей, тому що більш ранні поливи можуть призвести до їх опадання.

Лопатки квасолі цукрової збирайте через 5—6 днів, а лущильної — після достигання основної маси бобів. У багатоквіткової квасолі боби достигають дуже недружно, тому збирайте їх вибірково через 7—10 днів. Стулки бобів (стручки) також збирайте і зберігайте, як і іншу рослинну сировину.

Tags:

Leave a Reply