You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування кропу

В кожного народу є свої, специфічні пряносмакові рослини. В україн­ців однією з них, безумовно, е кріп. «У нас там, на городах, пахне кро­пом» — так М. Т. Рильський висловив своє сприйняття України, свою тугу за рідною землею.

Справді, в усіх куточках України кріп — не­від’ємна частка городу. Росте він і серед картоплі, і між огірками, і навколо капусти. Росте, якщо його висіяти на окремій грядці. Часом і самі ми не знаємо, звідки він узявся.

Не підніметься рука зрубати його і стоїть духмяний красень — скубуть його листя для борщу і для салату, а в липні — серпні покладуть його в діжку з огірками чи помідорами або зв’яжуть у жмутик і повісять десь під стріхою чи в іншому, захищеному від дощу місці, і довго ще будуть приємні пахощі літа розливатись по подвір’ю.

Кріп не лише визнана духмяна, можна сказати універсальна при­права — він відомий і як дійовий лікувальний засіб. Застосовують його для поліпшення травлення, як сечогінний, болезаспокійливий засіб при різних коліках, а також при нервовій збудливості і тривожному сні.

Настій кропу корисний на початкових стадіях гіпертонії, тому що він сприяє розширенню кровоносних судин і зниженню кров’яного тиску, ним лікують гнійники на шкірі. Він сприяє також виділенню молока у матерів, що годують дітей.

Сіють його переважно як ущільнюючу рослину. Рядки в чистих посівах розміщуйте через ЗО—40 см, насіння загортайте на глиби­ну 2—3 см. Щоб постійно мати свіжу зелень, сійте через 20—25 днів. Догляд включає прополювання, розпушення і регулярні поливи.

Tags:

Leave a Reply