You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування кавунів і динь

Термін «бахча» (українською мовою «баштан») прийшов до нас від арабів — там так називали сади, де поряд з плодовими і квітами вирощували кавуни і дині, щоб почастувати гостей ласощами, що добре втамовують спрагу.

Кавуни і дині — чудові дієтичні продукти. У кавунах, наприклад, вміст цукрів досягає 12 %. 6 в них пектинові речовини, вітаміни, незамінні аміно­кислоти, а також багато зольних елементів, особливо заліза. Тому їх спо­живання корисне при недокрів’ї, для лікування хвороб печінки, нирок і шлунка, а також як сечогінний засіб. Споживати їх можна свіжими, засоленими, а з соку можна зварити мед (нардек).

Плоди динь містять фолієву кислоту, а тому корисні при недокрів’ї і атеросклерозі, а також від бронхіту, ревматизму, подагри, хвороб печінки і нирок.

Кавуни походять з посушливої пустелі, а дині — з спекотливих районів Середньої Азії. Тому рослини ці потребують для свого розвитку багато тепла і світла, але вони порівняно невибагливі до зволоження.

В Украіні баштанні культури добре вдаються у південних і південно-східних областях, де їх висівають у полі. Кращими для вирощування цих культур в ділянки на південних схилах, що добре про­гріваються і освітлюються сонцем, з легкими піщаними і супіщаними грунтами.

На ці ділянки баштанні культури повинні повертатися не раніше як через 7 — 8 років. Кращі для них перелогові землі, що «від­почили» від культурних рослин. Тепер знайти такі землі важко — здебільшого це ділянки понад яругами, де закладені ліси й лісосмуги, у міжряддях яких успішно можна вирощувати баштан. Найбільше баштан любить місця з хвилястим рельєфом.

Ділянку глибоко переоріть або перекопайте, бажано перед цим внести на 1 м2 по 8—10 кг перегною. Якщо його немає — на таку ж площу вне­сіть по 20—ЗО г суперфосфату, сечовини і калійних добрив.

Сійте 2—3-річне насіння. Його відсортуйте, прогрійте у воді при тем­пературі ЗО—35°, проростіть, а після того як воно накільчиться, загар­туйте охолодженням до О—2 °С. Добрі результати дає прогрівання протя­гом 3—4 годин, підвищуючи температуру від 15—20° до 55—60 °С.

Сіяти насіння починайте після того, як грунт на глибині 10 см про­гріється до 13 — 15 °С.

Ранні сорти з короткою огудиною сійте через 1 м, а в рядку рослини залишайте через 0,7 м, для сортів з довгою огудиною міжряддя збільшіть до 1,4 м. Якщо грунт сухий, у кожну лунку бажано підлити по 3—4 л води. Насіння заглиблюйте на 4—9 см.

Як тільки з’являться сходи, прорвіть у рядках, щоб рослини не ви-тяглись (не «стекли»). У посушливі роки бажано поливати в лунки, по борознах або дощуванням раз у 10—15 днів. З початком достигання плодів припиніть, щоб не погіршити якість плодів.

Агротехніка динь практично така сама, як і кавунів, але ширина міжрядь для них м^енша — 70—80 см.

Щоб одержати ранні кавуни і дині на півдні, а також мати цю смачну продукцію в районах, де баштанні не достигають, ї’х треба виро­щувати з розсади у поєднанні з плівковим укриттям на дугах, під ковпа­ками або іншим пристосуванням.

Розсаду краще вирощувати у поліети­ленових горщиках розміром 10X10 см, щоб при пересаджуванні її не травмувати. Обов’язкова умова при цьому — добре освітлення рослин, щоб вони не витяглись. Насіння в горщики висійте в кінці березня — на початку квітня. В грунт під укриття висаджуйте з настанням теплих днів.

Одна з найважливіших операцій при вирощуванні баштанних з розсади під укриттям — прищипування огудини. Перший раз прищип­ніть при появі п’ятого листка, після цього утвориться 3—5 нових пагонів, які теж прищипніть після п’ятого листка.

З початком цвітіння жіночих квіток бажане додаткове їх запилення. На рослині залишайте не більше 5—8 плодів, але біля основи пагонів їх не повинно бути, бо вони дуже виснажують рослини. Щоб плоди не загнивали, під них підкладіть шматки плівки, черепиці, шиферу, обрізки дощок тощо.

Tags:

Leave a Reply