You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування картоплі

Якщо ви хочете смакувати ранньою картоплею в кінці травня — першій декаді червня, потурбуйтесь про підготовку садивного матеріалу вже в кінці січня. Адже для одержання надранньої продукції бульби треба пророщувати 60—75 днів, а можна й довше.

Відібрані та підго­товлені з осені бульби ранньостиглих сортів (Прієкульська рання, Вармас, Бородянська, Іскра, Воротинська рання, Верховина, Царні-кавська, Пірмунес, Незабудка, Пригожа 2, Каскад поліський) масою не менше 50—90 г ретельно переберіть, якщо вони прив’яли, замочіть на 10—12 годин у теплому приміщенні в теплій воді. Це сприятиме кращому їх проростанню і одержанню високого раннього врожаю.

Витягніть їх з води, підсушіть і розкладіть у неглибокі ящики в 1— 2 шари.Якщо недостатньо ящиків, можна розкласти на підлозі, на етажерках чи стелажах.

Перший тиждень бульби тримайте при температурі 1 О , а по­тім 10—15 °С. Невелику кількість бульб можна проростити в кімнаті або в іншому теплому приміщенні, нанизавши їх на тонкий шпагат, дріт, а краще — на риболовну ліску.

Можна також склеїти мішечки з поліети­ленової плівки, в них через 10—12 см зробити отвори діаметром 1,5—2  см, наповнити картоплею. Низки і мішечки якомога частіше пере­
вертайте, щоб усі їх частини добре освітлювались. Через 7 — 1
бульби   переглядайте,   видаляючи  хворі  і   з   ниткоподібними   парост­

ками.Садивний матеріал бажано досвічувати лампами денного світла або звичайними електролампами.

Наприкінці лютого викладіть на пророщування середньоранні сорти (Зорька, Житомирянка, Львів’янка, Мавка, Новинка, Невська, Смачна, Чарівниця), щоб мати продукцію у липні. Режим пророщування такий самий.

Витрати на садивний матеріал можна значно знизити, якщо різати бульби, використовувати верхівки, вічка та паростки. Особливого зна­чення ці прийоми підвищення коефіцієнта розмноження набувають у південних областях республіки, де високий урожай картоплі можна одержати лише з завезеного з центральних, північних і західних областей садивного матеріалу.

Верхівки заготовляйте протягом осені і зими, зрізаючи з здоро­вих бульб масою 70—75 г. Маса верхівок повинна бути не менше 15—20 г. Для утворення коркового шару, який захистить зріз від загнивання, бульби деякий час тримайте зрізом уверх.

Різати можна бульби масою не менше 60 г на чотири частини з таким розрахунком, щоб у кожній з них було не менше 2—3 вічок.

Паростки — найбільш прийнятний для любителів спосіб збіль­шення садивного матеріалу картоплі. Щоб одержати паростки, за 50— 60 днів до висаджування (кінець січня — початок лютого) бульби масою не менше 50 г розкладіть в один-два шари у приміщенні з температурою 10—12 °С і вологістю повітря 85—90 %.

Якщо повітря в приміщенні сухе, бульби періодично обприскуйте, а якщо температура на 5—8° вище вказаної, за 2— 3 тижні перед висаджуванням найдіть спосіб її зниження, щоб загартувати паростки. Перед висадженням паростки повинні бути довжиною 6—7 см. Якщо ж вони витягнуться більше, їх треба винести на яскраве сонячне світло.

Паростки можна висаджувати безпосередньо в грунт після обламування, але значно краще вони будуть приживатись, якщо їх укоренити, тобто виростити з них розсаду. Для цього висадіть їх в горщики або ящики, заповнені сумішшю з торфу або перегною, збагаченою мінеральними добривами, розмістивши рядками через 6 см, а в рядках через 4 см.

У приміщенні підтримуйте температуру 15—20 °С при достатньому освітленні.

З одних і тих же бульб паростки можна збирати 2—3 рази, а самі бульби, проростивши їх протягом 7 —12 днів після останнього обламу­вання паростків, також висадити у грунт.

Досвід багатьох городників свідчить про те, що при ретельному нарощуванні паростків і догляді за висадженими паростками або рбзса-дою можна одержати високий урожай, зменшивши в 4—5 разів витрати на садивний матеріал.

Tags:

Leave a Reply