Вирощування капусти
Серед овочевих культур, вирощуваних в Україні, капусті належить одне з перших місць. Усі види капусти належать до родини хрестоцвітих, вони пере-хреснозапилювані й запилюються комахами.
Всі форми капусти — білоголова, червоноголова, савойська, брюссельська і кольрабі — дворічні рослини, а цвітна капуста— однорічна.
Найбільш поширена білоголова капуста, яка у багатьох областях України займає перше місце і серед інших овочевих культур становить 21—24 %, а, наприклад, у Житомирській, Закарпатській та Львівській областях — 28—ЗО % від загальної площі овочевих культур. За строками достигання білоголова капуста ділиться на ранню, середню і пізню.
У ранніх сортів капусти від сходів до масового збирання стиглої продукції минає 100—120 днів, середніх — 130—140 днів, у пізніх— 145—200 днів. При безрозсадному способі вирощування цей період скорочується на 15—20 днів.
Для капусти придатні майже всі грунти. Білоголова капуста характеризується високою вимогливістю до вмісту води в грунті і до вологості повітря. Тому найбільш придатні для неї заплавні землі з родючим наносним грунтом. Менш придатні піщані й дуже заболочені. Капуста виносить з урожаєм багато поживних речовин, головним чином калію та азоту.
Найкращі попередники для капусти: горох, боби, квасоля, морква, петрушка, картопля, огірки, кабачки. Можливе повторне садіння капусти по капусті, якщо на ділянці не поширені хвороби цієї культури.
Ранні сорти білоголової капусти достигають і споживаються вже на початку літа, а пізні використовуються для технічної переробки, на квашення, споживання свіжою взимку та навесні, іноді аж до нового врожаю.
Грунт для садіння ранньої капусти готують восени з одночасним приорюванням гною, а весною після боронування в два сліди та перед самим садінням проводять культивацію з боронуванням. Садять розсаду ранньої капусти з відстанню між рядками 60 см, а в рядку — 45— 50 см і відразу поливають.
Залежно від умов, поливають 6—7 разів. Збирають ранню капусту як тільки утворюються достатньо розвинуті головки: у південній частині України на початку, а в середній і північній — у другій половині червня.
Середньоранню капусту висівають у парники на пів-тора-два тижні пізніше ранньої, і, відповідно, пізніше висаджують розсаду у грунт на відстані 60—70 см між рядками і в рядку — 50—60 см, щоб висадити на гектар 27—28 тис. штук. Збирають у кінці липня і до середини вересня.
Пізню капусту можна висівати у відкритий грунт, залежно від сорту, в період від 15 квітня до 5 травня. Догляд за розсадою пізньої капусти такий самий, як і за розсадою ранньої.
Сприятливі умови для росту розсади пізньої капусти (більше сонця, повітря, тепла) зменшують тривалість її вирощування, і вона буває готова до висаджування в грунт через 45- -50 днів після висіву насіння. Пізня капуста вистигає за 150—-180 днів.
Для пізньої, крім ранньовесняного боронування ріллі, проводять дві культивації з боронуванням, а якщо поверхня поля довго була під водою і важкий грунт ущільнився, то весною його переорюють й одночасно боронують, а потім маркірують. Площа живлення для пізньої капусти — 70X70 см, на вологих грунтах — 70×50 см.
На всіх грунтах під час посадки вносять органічні або мінеральні добрива.
Протягом вегетаційного періоду капусту підживлюють не менше трьох разів: перший раз через 10—15 днів після садіння розсади, другий — через 15 днів після першого підживлення і третій раз — під час зав’язування головок.
Кожного разу вносять повне мінеральне добриво (азот, фосфор, калій) з розрахунку 25 кг/га поживних речовин. Поливають не менш як вісім разів, збирають пізню капусту в першій половині жовтня.