You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування цвітноі капусти

ЦВІТНА КАПУСТА, їстівною частиною є скупчення недорозвинутих соковитих плодоніжок. Вони на початку свого розвитку щільно прилягають одна до одної, утво­рюючи на верху рослини щільну хвилясту ніжно-білу го­ловку, обгорнуту навкруг розеткою листів.

Головка за літо розростається, її квіткові ніжки відокремлюються, продовжують рости і зацвітають, як і в інших видів ка­пусти.

Цвітна капуста краще росте на добре угноєному грун­ті при достатній його вологості і потребує помірної тем­ператури. Важкі глинисті грунти малопридатні для неї. В степовій частині України культура її можлива тільки при штучному зрошенні. Всі сорти цвітної, як і білоголової капусти, бувають ранні, середні й пізні, вирощують розсадою, яку треба подовше призвичаювати до відкри­того повітря і висаджувати у відкритий грунт після того, як минуть весняні приморозки, бо вона може загинути навіть при температурі понад 4—5 °С.

Підготовка грунту під цвітну капусту і догляд за нею такі ж, як і для білоголової капусти. Щоб зібрати вро­жай цвітної капусти в травні, насіння для вирощування розсади треба висівати у лютому. Збирають урожай, як тільки головки стануть щільними і досягнуть нормально­го розміру, щоб не дати їм розійтися.

Споживають цвітну капусту свіжою, в супах, а також як окрему страву, але при цьому відварюють у солоній воді, а потім додають масла і підсмажують.

На зовнішній вигляд та смак цвітної капусти погано впливає сонячне проміння: її суцвіття відокремлюються, темнішають і грубішають. Щоб запобігти вказаному, суцвіття ще на початку їх розвитку закривають від сон­ця верхніми або зовнішніми листками, останні для цього надламують.

Leave a Reply