You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування цибулі батун, шніт, слизун, порей та шалот

Рано навесні організму людини конче потрібні вітаміни, більшість запасів яких уже вичерпані, та й тих, що залишились, обмаль. І тут у великій пригоді стануть такі різновидності багаторічної цибулі, як батун, багатоярусна, шніт, слизун, зелені вітамінізовані пагони яких пробиваються з-під снігу. Тому обов’язково треба мати кілька кущів цих чудових рослин — справжніх комор вітамінів.

Цибуля-батун (піщана, татарська, зимова, дудчаста) — багаторічна, надзвичайно холодостійка і ранньостигла рослина. В їжу споживають несправжні стебла (зелене перо), в яких міститься до 40 мг% вітамі­ну С — удвічі більше, ніж у зелені цибулі ріпчастої. Батун може рости на одному місці кілька років. Якщо накрити рослини переносним плівко­вим укриттям, зелень можна одержати на 2—3 тижні раніше.

Найпродуктивніші 2—3-річні рослини, а тому з таким інтервалом і закладайте нові грядки. Робити це можна навесні, але краще у червні — липні — невелику кількість зелені з таких рослин можна зібрати уже в наступну весну.

Грунт готуйте ретельно і заздалегідь, щоб дати можливість йому осісти, бажано внести перегній. Рядки розміщуйте через 20—30 см, можна 4—5-рядковими стрічками з відстанню між ними 45—50 см. Глибина загортання насіння 1—2 см.

Можна також розмножувати поді­лом кущів навесні або восени, а також розсадою, режим вирощування якої такий самий, як і ріпчастої.

При догляді особливу увагу звертайте на необхідність регулярного видалення стрілок і підживлення перегноєм, розбавленою гноївкою, пташиним послідом, а при їх відсутності на 1 м2 внесіть 20—ЗО г азотних добрив. Вирощують такі сорти цієї культури: Апрельська, Майська, Грибовська 21, Салатна 25.

Багатоярусна цибуля зовні схожа з ріпчастою. В їжу використовують зелені несправжні стебла, як і в цибулі-батуна. На квітковому стеблі під осінь замість насіння утворюється до п’яти ярусів (звідси і назва) повітряних цибулин (бульбочок) діаметром 0,5—3 см. Цими бульбочками і розмножується.

Висаджувати можна навесні, але краще восени, щоб вони встигли пустити коріння. Можна також ділити рослини. Схеми са­діння і догляд такі самі, як і за батуном. Поширені сорти Грибовська 38 та Одеська зимова 12.

Шніт (різанець)  має дрібне листя, що навесні дуже швидко відростае. Розмножується насінням і діленням кущів. Густе дрібне листя та красиві фіолетові квітки надають рослині декоративності, що дуже важ­ливо на весняному городі. Сорти її Московська скороспілка, Азіатська, Сибірська.

Цибуля-слизун з широким, світло-зеленим, плоским листям. Дуже рано дає зелень, її можна зрізувати кілька разів.

Зовні подібна до неї цибуля пахуча — теж з плоским ніжним листям, але з своєрідним слабким часниковим запахом і смаком.

Цибуля-порей виділяється серед інших довгою білою цибулиною циліндричної форми (несправжнє стебло). Це дієтичний продукт, що містить багато калію, діє як сечогінний засіб, корисний від ревматизму, ожиріння і сприяє видаленню каменів з нирок. Використовують для салатів, її тушкують і подають як гарнір до м’ясних і рибних страв.

Вирощувати її краще з 50—60-денної розсади. На півдні республіки вдається з насіння, висіяного в грунт.

Цибулю-порей вважають зимовим овочем і якщо рослини восени перенести в погріб і там прикопати в піску, в них продовжує нагромад­жуватись вітамін С, а цибулини набувають ніжного смаку.

Цибуля-шалот (кущівка, сорокозубка) зовні, за смаком і способом вирощування практично подібна до ріпчастої. Утворює гнізда з кількох цибулин, великі з яких йдуть на споживання, а дрібні — на розмно­ження. Добре зберігається взимку.

Використовують для одержання зелені в зимово-осінній період. Добре росте при сумісному вирощуванні з кар­топлею. Агротехніка практично така сама, як і цибулі ріпчастої при її вирощуванні з сіянки.

Tags:

Leave a Reply