You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Весняні роботи у садах і ягідниках

Березень

Сад. Продовжують обрізування. У березні мож­на формувати і обрізувати дерева всіх порід і сортів. При потребі повторюють побілку штамбів. У південних районах під час набубнявіння бру­ньок обмивають дерева проти щитівок. Затриму­ють талі води.

Ягідники. На суничних плантаціях забезпечу­ють стікання води із западин, розбивають льодову кірку на рослинах. Обрізають кущові ягідники, збирають та спалюють обрізані гілки.

Виноградник. У південних областях на укрив-них виноградниках відкривають кущі. Визначають ступінь та характер зимових пошкоджень вічок, пагонів і рукавів. Починають обрізування кущів, підв’язування рукавів та однорічних лоз. Вносять мінеральні добрива, розпушують грунт у міжряд­дях. Готують ділянку для посадки винограду і в південних районах починають цю роботу. Встанов­люють та ремонтують шпалеру.

Квітень

Сад. Закінчують обрізування дерев. Наклада­ють на дерева ловильні пояси. Обприскують проти парші (голубе обприскування), листогризучих шкідників щитівок, кліщів. Перещеплюють дерева. Вносять добрива, проводять обробіток грунту, са­дять дерева. Заготовляють пальні матеріали для димових куп.

Ягідники. Завершують обрізування кущових ягідників. На суницях згрібають відмерле листя. Вносять органічні та мінеральні добрива, грунт перекопують у міжряддях і мульчують у рядах. Готують ділянки і садять суниці та кущові ягід­ники. Проводять профілактичне обприскування проти шкідників та хвороб. Підв’язують стебла малини до шпалери.

Виноградник. Закінчують відкривання кущів та їх обрізування, підв’язування рукавів та пагонів. Встановлюють шпалеру, вносять добрива, розпу­шують грунт, поливають. При загрозі приморозків запалюють купи з листя, гною, соломи.

Травень

Сад. У разі можливості на початку цвітіння завозять у сад вулики. Під час заморозків спалю­ють димові купи. Після цвітіння проводять об­прискування проти грибних захворювань, листо-гризучих шкідників, кліщів. Поливають дерева, розпушують грунт і знищують бур’яни. Знімають обв’язку з штамбів молодих дерев. Формують кро­ни, видаляють поросль на підщепах.

Ягідники. Прополюють суниці, розпушують та мульчують грунт під кущами чорної смородини, порічок, аґрусу. Вносять органічні та мінеральні добрива, проводять обприскування проти шкідни­ків і хвороб.

Виноградник. У північних районах закінчують обрізування кущів. Тримають грунт у розпушено­му та чистому від бур’янів стані. Закінчують са­діння винограду.

Проводять перещеплення. В кінці місяця починають обламування зайвих зелених пагонів і підв’язування тих, що залишились. Для зменшення осипання квіток і зав’язі перед цвітін­ням прищипують верхівки сильноростучих плодо­вих пагонів.

Поливають і підживлюють рослини. Проти мілдью проводять обприскування однопро­центною бордоською рідиною.

Leave a Reply