You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Сорти слив

На Україні найпоширений вид слив, що дістав назву домашньої або садової сливи, рідше зустрічаються тернослива і тереїт.

Домашня, або садова слива нараховує багато підвидів і сортів, які мають різний хімічний склад. Вміст цукру в них коливається від 7 до 10%, кислоти —від 0,5 до 1,5%, пектинових речовин — від 0,4 до 1,2%, мінеральних речовин в середньому близько 0,5%.

В сливах є в невеликій кількості вітаміни В, і С, а також каротин (провітамін А). З домашніх слив досить поширена в нас Угорка (звичайна, ажанська, опішиянська, італійська та інші). Плоди цих слив овальновидовжені, темпо-сшіього кольору з голу1 буватпм восковим нальотом. М’якуш в Угорки сухуватий, кісточка в якому найчастіше відокремлюється. Використовують їх як у свіжому вигляді, так і для варіння повидла, джему, приготування наливок, настойок, а також маринують і сушать. Найкращий чорнослив (сушені сливи) буває з угорок, особливо з Угорки італійської.

Поширені на Україні також ренклоди з плодами округлої форми, зе­леного або червоно-фіолетового забарвлення, із соковитим м’якушем і кі­сточкою, яка не відокремлюється. Найвідоміші сорти ренклодів — Зелений, Реформа, Колгоспний, Альтана. Ренклоди смачні свіжими. З них варять також варення, готують консерви (компоти), виготовляють пастилу і вищі сорти мармеладу.

Дуже цінні сливи сорту Ганна Шпет з великими плодами яйцеподіб­ної форми, темно-синього кольору з сизим восковим нальотом. М’якуш пло­дів соковитий, приємний, солодкуватий на смак. Використовуються плоди цього сорту головним чином у свіжому вигляді, але вони дуже хороші та­кож і для сушіння та консервування.

Тернослива і терен дуже багаті па дубильні речовини та кислоту, тому для споживання у свіжому вигляді вони непридатні, але їх сушать і в суміші з іншими фруктами використовують для приготування компотів.

Leave a Reply