You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Щеплення дерев копуліруванням

Копулірування найчастіше застосовують при збігу діаметрів живця і підщепи. Цей спосіб при­датний для щеплення зерняткових і кісточкових порід. Добрі наслідки дає як при перещепленні в період спокою дерев, так і під час активного со­коруху.

Верхній кінець  пагона  підщепи  зрізають  нав­скіс так, щоб довжина зрізу становила  3—5 см. При   поліпшеному   копуліруванні — з   язичком — роблять   ще  додатковий   надріз,   починаючи   його приблизно  на   ‘/з  від верхньої  частини  основного зрізу до середини.

Живець готують з 3—4 брунь­ками і навскісним зрізом під нижню з  них при­близно такої ж довжини, як і на підщепі. На нав­скісному зрізі  живця  також  роблять  додатковий надріз.  Компоненти   з’єднують   так,   щоб   язичок прищепи заходив за язичок підщепи, а кора і кам­бій повністю збігалися хоча б з одного боку.

Місця щеплення    обв’язують    поліетиленовою    плівкою, верхній зріз на живці замазують садовим варом. Щеплення   вприклад   застосовують   при   пере­щепленні гілок, діаметр яких дещо більший, ніж діаметр живця.

Цей спосіб можна застосовувати як у період спокою дерев, так і під час активного сокоруху. Живці готують так само, як і для щеп­лення копуліруванням (простим або з язичком). Підщепу (гілку) в місці щеплення зрізають на пеньок.

На ньому роблять вузький поздовжній надріз кори до деревини або з тонким шаром де­ревини, приблизно такої довжини і ширини, як і косий зріз живця.

При щепленні з язичком роб­лять додаткові надрізи і компоненти з’єднують, як і при копуліруванні. На товстих гілках роблять по 2—3 щеплення, розміщуючи живці рівномірно навколо зрізу гілки. Після обв’язування пеньок і верхні зрізи живців замазують садовим варом.

Tags:

Leave a Reply