You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Садіння плодових дерев

Плодові дерева можна висаджувати навесні,  восени. Для зерняткових культур у районах з тривалою теплою осінню і порівняно м’якою зимою (Крим, Степ) кращий другий строк, а на Поліссі і в  Лісостепу — перший.

Осіння посадка має бути завершена за місяць до замерзання грунту. Навесні у всіх зонах дерева садять у перші п’ять-шість днів після початку польових робіт.

Добрий ріст і високу продуктивність дерев за­безпечують лише якісні саджанці, що мають бути достовірно сортовими, з розгалуженою кореневою системою завдовжки не менше 0,3—0,35 м, неуш-кодженими штамбами і гілками.

При транспорту­ванні їх треба оберігати від підсушування. Для зимового зберігання саджанці прикопують у ка­навки завглибшки 0,5—0,6 м так, щоб частина штамба (0,2—0,25) розміщувалася в грунті, або присипають вологим піском у прохолодному під­валі.

Перед садінням вирізають відмерлі або пошко­джені корені, поламані гілки. Підсушені саджан­ці 1—2 доби вимочують у воді.

Під час садіння корені занурюють у земляну бовтанку (а ще кра­ще — в розведену водою суміш глини з коров’я­ком) і стежать за тим, щоб вони були якомога рівномірніше розміщені в межах посадочної ями.

Коренева шийка у саджанців на насіннєвих під­щепах має бути на рівні поверхні грунту або на —З см вище (заглиблення її особливо небажане на важких вологих грунтах), на кленових підще­пах — на рівні поверхні грунту.

При глибокому садінні дерева на карликових підщепах можуть утворити власне коріння і стати сильнорослими. Грунт у посадочній ямі ретельно ущільнюють (притоптують), потім роблять лунки і поливають Дерева з розрахунку три-чотири відра води на дерево.

Після того, як грунт убере воду, лунку навколо дерева мульчують перегноєм чи компос­том шаром б—8 см або злегка присипають пух­кою землею.

У районах, де бувають сильні вітри, перед са­дінням біля центру посадочних ям (з південне, сторони) забивають кілки, до яких підв’язують де­рева після осідання грунту. Незалежно від часу садіння крону саджанців обрізають навесні.

Leave a Reply