You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Розпушування грунту

Це один із важливих засобів одержання високих урожаїв городини. Він сприяє поліпшенню аерації (провітрюванню) грунту, в результаті чого збільшується доступ повітря до коріння рослин, краще засвоюються поживні речовини, зберігається волога.

Грунт потрібно розпушувати регулярно. Перші, «сліпі» розпушу­вання проводьте, коли ще не з’явилися сходи таких рослин, як морква, петрушка, пастернак. Для чого під час сівби до насіння цих рослин підмішуйте невелику кількість насіння редиски, салату або інших куль­тур, сходи яких з’являються дуже швидко і позначають рядки. Пізніше розпушуйте через два-три дні після дощів або поливів.

Слід також враховувати розміщення кореневої системи рослин. У огір­ків, гарбузів та інших гарбузових вона поверхнева, на огудині утво­рюються додаткові корені, тому розпушувати грунт під ними треба обережно, не перевертаючи рослин. А ось на посівах моркви, буряків, кукурудзи розпушувати грунт потрібно глибоко.

Розпушування пов’язуйте з мульчуванням грунту — одним з найефективніших засобів догляду за рослинами в період вегетації. При цьому міжряддя і рядки рослин вкрийте тонким шаром (4—5 см) перегною, компосту, торфу, тирси або листям, вирваним бур’яном.

З ростом рослин шар мульчуючих сипких матеріалів збільшуйте до 6—7 см. Мульчування сприяє зберіганню вологи, боротьбі з бур’янами, надходженню додаткових поживних речовин.

Можна мульчувати також плівкою і папером (для цього непридатні газети — друкарська фарба шкідлива). Мульчу з паперу і плівки роз­кладіть на грядці, зробіть у них отвори на відстані розташування рослин і висійте в них насіння або висадіть розсаду.

Така мульча сприяє підвищенню температури, прискорює достигання врожаю. Якщо під прозорою плівкою з’являться паростки бур’янів, достатньо зверху на­сипати землі і вони загинуть.

Tags:

Leave a Reply