You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Підготовка насіння до сівби

Калібрування — відбір повнсвагового, найбільш продуктивного насіння. У домашніх умовах насіння краще відбирати за питомою вагою.

Для цього віл води розчиніть ЗО—50 г кухонної солі або аміачної селітри. В розчин висипте насіння, ретельно перемішайте. Для посіву використовуйте те, що потонуло. Його промийте чистою водою і просушіть.

Знезаражувати насіння в домашніх умовах краще 1%-вим розчином марганцевокислого калію. Насіння капусти прогрійте в гарячій 60—60 °С воді протягом 20 хв, огірків — 2 год, квасолі — 6 год.

Насіння гарбузових для підвищення схожості прогрійте в термостаті, сушарці, плиті, грубці при температурі 60 °С. Мішечки з насінням можна повісити біля опалювальних батарей за 1,5—2 місяці до сівби.

Намочене насіння проростає і дає сходи на 4—7 діб раніше. Для цього краща снігова вода. Насіння моркви, помідорів, цибулі, петрушки, буряків намочуйте протягом двох діб; динь, кабачків, капусти, кавунів, редиски, салату — 8—12 год, гороху і квасолі — до 2 год.

Насіння цибулі-чорнушки протягом 8 год намочуйте у воді з темпера­турою 40 °С. Для намочування бажано використовувати гноївку, сечу тварин, витяжку з деревного попелу.

Щоб її приготувати, візьміть 16(Р— 200 г попелу, замочіть у відрі води і тримайте 1—2 доби, періодично пере­мішуючи. Настій злийте і в ньому тримайте насіння 4—6 год, після чого просушіть до сипучості.

Для приготування настою з гноївки на 5—6 її частин візьміть по одній частині коров’яку і кінського гною, витримуйте протягом 5—10 діб при температурі 20—25 °С, періодично перемішуючи. Після цього одну частину цієї суміші розбавте в 5—6 частинах води* і намочіть насіння на 12 — 24 годин.

Сік алое розбавте такою ж кількістю води. Насіння тримайте в ньому протягом 6 год при температурі 20—22 °С. Таке насіння краще проросте, а рослини набудуть стійкості проти посухи і приморозків.

Пророщування також сприяє одержанню дружних сходів. Після намочування насіння розстеліть тонким шаром на чистій ганчірці в місці, де температура підтримується на рівні 15 — 22 °С. Висівайте, коли накільчиться 3 — 5 % насіння. Застерігаємо, що проросле насіння потріб­но висівати лише в добре зволожений грунт.

Загартовування насіння теплолюбних культур пониженими температурами сприяє підвищенню їх стійкості до приморозків. Вироще­ні з такого насіння рослини раніше формують урожай. Для цього набрякле насіння тримайте 2—3 доби при температурі 1 — З °С.

Дражування — це збагачення насіння поживними елементами. Відсортоване і протруєне насіння змочіть водним розчином коров’яку (співвідношення 1 : 5), процідженому через дрібне сито; 1,5 %-ним розчином пектинового клею або 0,02 %-ним розчином поліакриламіду.

Змочене насіння засипте в циліндричну банку, наповнену дрібною органо-мінеральною сумішшю, і обертайте її по горизонтальній осі. При обертанні ця суміш прилипає до насіння, ущільнюється і набуває форми драже.

Час від часу насіння зволожуйте пульверизатором, додаючи суху живильну суміш з 60 г перегною, 3 — суперфосфату, 4 — коров’яку і невеликої кількості мікроелементів. Діаметр драже для насіння моркви, помідорів 3 — 5 мм, буряків і цибулі — 5 —10, огірків, квасолі та кукуруд­зи — 10—ЗО мм.

Дражування можна провести за 3—6 місяців до сівби. Воно сприяє підвищенню урожаю. Дражоване насіння краще сходить.

Барботування — намочування насіння в воді, через яку постій­но протягом 18—24 год продувається повітря або кисень. В домашніх умовах для подавання повітря можна використовувати компресори, які застосовують в акваріумах. Після барботування насіння потрібно просу­шити до сипучості.

Tags:

Leave a Reply