You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Підготовка насіння до сівби

ХІМІЧНА Й ТЕРМІЧНА ОБРОБКА. Деякі хвороби овочевих культур передаються з насінням. Тому перед посівом його обробляють отрутохімікатами для знищен­ня спор грибів і бактерій. Для цього на 100 г насіння ви­користовують 0,6—0,8 г препарату ТМТД або ж 0,3— 0,4 г тігаму.

Насіння та один з названих отрутохімікатів засипають у скляну банку чи пляшку з-під молока, щіль­но закривають кришкою і змішують протягом 5 хв.

Крім цих препаратів, використовують також 1 %-ний розчин марганцевокислого калію. В ньому протруюють насіння огірків, кабачків, динь, патисонів, помідорів, пер­цю (1 г препарату на півсклянки води).

В такому розчи­ні насіння витримують 15—20 хв, а потім 2—3 рази про­мивають у чистій воді. Ефективна також термічна його обробка. Так, насіння капусти, заражене бактеріозом, прогрівають у гарячій воді при температурі 50 °С протя­гом 20 хв, а фомозом — 40—45 °С протягом ЗО хв.

Проти вірусних хвороб насіння помідорів прогрівають у сушиль­ній шафі дві доби при температурі 50 °С, а огірків — З доби при 76 °С.

Leave a Reply