You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Перещеплення дерев у саду

За допомогою щеплення можна вирощувати слаборослі дерева в районах, де коренева система карликових підщеп підмерзає.

Як основну під­щепу використовують сіянці зимостійких сортів і форм, на які прищеплюють слаборослу зимостій­ку проміжну підщепу. З такої слаборослої форми вирощують пагін, який перещеплюють бажаним культурним сортом на висоті 0,2—0,4 м від місця прищеплення на насіннєвій підщепі.

Чим довша проміжна вставка слаборослої підщепи, тим сла­борослішим буде культурний сорт. Короткі про­міжні вставки завдовжки 0,05—0,1 м малоефек­тивні.

Потреба у перещепленні дерев у саду виникає як для заміни випадково висаджених малоцінних сортів, так і в зв’язку з необхідністю оновлення сортименту. Кісточкові породи (черешню, вишню, сливу, абрикос) краще перещеплювати до шести-восьми, а персик — до три-, чотирирічного віку. Здорові непошкоджені дерева яблуні та груші можна перещеплювати до 20—25-річного віку.

Щеплення базується на здатності механічно з’єднаних частин рослини до зрощення, що зумов­лює цілісність будови і функцій багатокомпонент­ного організму.

Успіх зрощення компонентів щеп­лення залежить в основному від двох умов: біо­логічної сумісності, яка визначається ступенем родинної близькості компонентів щеплення, і щільності стикування, контакту їх камбіальних клітин.

Для забезпечення сумісності яблуню щеп­лять на яблуні, грушу на груші, абрикос на абри­косі, тобто на рослинах того ж виду або близь­ких їх родичах.

Наприклад, черешню можна щепити на вишні або антипці, сливу — на аличі, окремі сорти груші — на айві, інколи вдається щеплення яблуні на груші і, навпаки, сливи на абрикосі. Для забезпечення надійного контакту камбіальних клітин, застосовують спеціальні способи з’єднання , компонентів.

Камбій у рослинах міститься між де­ревиною і корою по всій довжині стебла і коре­нів. Щоб створити оптимальні умови для життє­діяльності камбіальних тканин при зрощенні, місце щеплення компонентів обв’язують поліетиленовою плівкою, обмазують садовим варом.

Tags:

Leave a Reply