You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Овочі на зиму

Головне восени — зібрати вирощене і підготувати його для довгого зимового зберігання. Але до цього слід готуватись заздалегідь. Днів за ЗО—40 припиніть підживлення азотними добривами, а внесіть тільки фосфорні й калійні, приблизно 15—20 г на 1 м2.

Вони прискорять достигання плодів овочевих і сприятимуть формуванню продукції з кращою лежкістю. З цією ж метою за такий же період припиніть поли­вати і обробку рослин отрутохімікатами.

У липні — серпні зібрано ранні та середньоранні помідори, але основ­на маса їх надійде до столу у вересні для поточного споживання, збе­рігання свіжими і консервування та соління. При загрозі приморозків, а вони можуть настати вже 10—15 вересня навіть на сході республіки, треба зібрати всі плоди.Щоб раціонально використати ці концентрати вітамінів, їх зразу ж сортуйте — окремо стиглі, бурі, молочні й зелені. В такій же послідовності і споживайте. При зміщуванні етилен, що виді­ляється з достиглих плодів, прискорить достигання бурих і зелених, що значно скоротить строк споживання цієї продукції.

Відповідно і збері­гайте їх при різній температурі — стиглі при 1 — 2 °С, бурі — при 4 — 6, а молочні й зелені при 10—12 °С і тримайте їх краще на світлому і теплому підвіконні або на якійсь полиці біля вікна.

До настання дощів зберіть і добре висушіть цибулю.

Залежно від погоди визначте строк збирання коренеплодів. На півдні з цим поспішати не слід. Оптимальний строк виконання цієї роботи середина жовтня, коли нічні температури значно знижуються і зібрані коренеплоди перед закладанням на зберігання можна охолодити.

Якщо цього не зробити, вони можуть пов’янути, а то й зовсім зіпсуватись від різних хвороб, особливо морква. Щоб краще зберегти коренеплоди, перед закладанням на зберігання їх слід обробити такими способами.

На кілька хвилин їх опустіть у сметаноподібну масу глини і просушіть. У такій глиняній «шубі» вони надійно зберігатимуться до весни. Якщо зібрану і висушену на сонці моркву густо збризнути густою суспензією крейди, знову висушити і закласти на зберігання, вона не буде уражуватись багатьма хворобами.

І звичайно ж — традиційне зберігання коренеплодів пересипаними вологим ліском. В останні роки великого поширення набував зберігання коренеплодів у поліетиленових мішках. Висота їх не повинна перебільшувати 40—50 см, щоб коренеплоди дихали, мішки не зав’язуйте.

Tags:

Leave a Reply