You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Осінній посів

Про ранні овочі, які можна одержати  в середині квітня, треба потурбуватись ще в осінні дні. Перевага таких посівів в тому, що при холодній затяжній весні, коли рано посіяти немож­ливо, висіяне з осені насіння дружно проросте; при сухій же весні, коли навіть з нарізаних борозен швидко випаровується вода, зимового запасу вологи достатньо для одержання ранніх і дружних сходів, а значить і ранніх овочів.

Врешті-решт, звільниться час городника, такий необхідний у напружені весняні дні для інших робіт.У підзимніх посівах добре вдаються морква (кращі сорти для цього Нантська 4 і Нантська 14), буряки (Підзимній А-474), редиска (Рання червона, Рожево-червона з білим кінчиком), петрушка, салат, крес-салат, пастернак, кріп, пекінська капуста, шпинат, селера, часник, цибуля (насінням, сіянкою і вибірком на перо).

Висіяне під зиму насіння набрякав при зимових відлигах. Взимку під впливом низьких температур воно загартовується, рослини, що з нього виростають, краще витримують весняні приморозки, утворюють добре розгалужену кореневу систему, а тому краще споживають вологу і поживні речовини, менше, ніж висіяні навесні, пошкоджуються шкід­никами і хворобами.

Для підзимніх посівів відведіть захищену від вітрів і добре освітлену навесні ділянку, бажано з легким грунтом. Непридатні для цього ділянки з близьким заляганням підґрунтових вод і з нерів­ностями, де може збиратись вода.

Грунт удобріть — внесіть на 1 м2 по 15—20 кг перегною, а на важких грунтах таку ж кількість піску, бажано крупнозернистого. Якщо немає можливості внести органічні добрива, можна обмежитись мінеральними, даючи по ЗО—35 г сечовини, суперфосфату і калійних добрив на 1 м2. Якщо грунт сухий, після глибокого перекопування його добре полийте і ретельно вирівняйте.

Грядки шириною 1,2—1,5 м розміщуйте з півночі на південь. При такій ширині їх зручно засівати, доглядати за рослинами і можна зробити плівкове вкриття на дугах. Між грядками залиште доріжки шириною ЗО—40 см.

Насіння висівайте в такий строк, щоб воно набрякло, але не зійшло — це припадає на початок — середину листопада або на час зимових «ві­кон». Норма висіву повинна бути на 20—ЗО % вищою, ніж при весня­ній сівбі. Після замерзання грунту грядки вкрийте шаром листя, соломи, бадилля товщиною 10—15 см.

Можна сіяти і взимку в мерзлий грунт. Але готуватись до цього треба з осені. Зробіть грядки, а на них борозенки глибиною 3—5 см через 10 —15 см і накрийте їх старою плівкою. Окремо під укриттям при­готуйте сухий перегній і дернову землю.

Взимку грядку звільніть від снігу, зніміть плівку і висійте в борозни насіння, яке засипте зверху пере­гноєм і снігом. До насіння моркви, селери, пастернаку та інших культур, які сходять довго, підмішайте насіння редиски або салату (маячні куль­тури).

Навесні вони швидше зійдуть, завдяки чому можна буде зробити «сліпий» обробіток грунту в міжряддях. Якщо на початку весни згребти з грядок сніг, накрити їх плівкою, то можна одержати надранню віта­мінну продукцію.

Tags:

Leave a Reply