You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Обрізування дерев плодоносного віку

Обрізування дорослих дерев полягає в проріджуванні крони та вкорочуванні пагонів і гілок. Дорослі плодові дерева, у яких не провадилось систематичне обрізування та прищипування зайвих пагонів, звичайно мають дуже загущену, затінену в середині крону, що сприяє розвиткові хвороб і знижує врожайність.

Проріджування крони полягає у ви­даленні всіх сухих, хворих та зайвих гілок і торішніх пагонів, які переплітаються, ростуть у середину крони або заважають вільно рости іншим гілкам.

При проріджуванні окремі гілки ви­даляють зовсім, вирізуючи їх у самій основі «на кільце», тобто над самим кільцевим напливом, який легко помітити в основі кожної гілки.

Тонкі гілки вирізують садовим ножем, а товстіші садовими пилочками . Після обрізування рани понад 2 сан­тиметри в діаметрі зачищають садовим ножем і замазують фарбою на рослинній олії.

Вкорочування однорічних пагонів провадять лише при силь­ному прирості, залишаючи їх після обрізування у зернят­кових порід завдовжки 40—50, а в кісточкових 50—60 санти­метрів.

На невкорочених довгих пагонах більшість бруньок, крім верхніх, не проростає і пагони залишаються голі. Вкорочування їх стимулює проростання бокових бруньок майже по всій довжині пагона. Вкорочування однорічних пагонів провадять також для регулювання росту скелетних гілок і центрального  провідника.

У дерев, які внаслідок поганого догляду не мають приросту або ж він дуже малий, застосовують також вкорочування всіх скелетних гілок, обрізуючи їх на 2—3-річну деревину. Таке легке омолоджування дерев зерняткових порід провадять один раз у 5—6 років у неврожайний рік.

Гілки обрізують секатором над бічною ростовою або плодовою гілочкою, залишаючи шипик завдовжки 0,5 сантиметра.

Застосовуючи одночасно з легким омолоджуванням проріджу­вання крони та удобрення грунту, цим самим забезпечують пере­хід дерев на регулярне щорічне плодоношення.

Обрізування плодових дерев провадять рано навесні, до по­чатку сокоруху.

Tags:

Leave a Reply