You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Літнє садіння картоплі

Влітку картоплю можна висадити на ділянках, що звільнилися після збирання ранніх овочів. Цей спосіб вирощування картоплі поширений переважно в південних і південно-східних областях республіки з трива­лим безморозним періодом і високими температурами влітку.

Строк садіння — 5 —10 липня. Висаджена в цей час картопля фор­мує бульби в прохолодний період, внаслідок чого вони здорові, невирод-жені і з них наступного року можна одержати в 3—5 разів більше продукції, ніж від бульб весняного садіння. Вони краще зберігаються, смачніші, по-весняному ароматні, в них вищий вміст цукрів, вітаміну С.

Для літнього садіння використовуйте завезений з північних районів матеріал або відібрані з невироджених кущів і добре відсортовані бульби зі свого городу, вирощені в минулому році.

За 15 — 20 днів до садіння бульби дістаньте з місця зберігання і розкладіть тонким шаром у затінку дерев або будівель, їх періодично збризкуйте водою і регулярно перевертайте для рівномірного освітлення. У період пророщування відбракуйте бульби з тонкими ниткоподібними паростками, з молодими, бульбочками і ті, що не проросли. Цим ви позбавитесь від хворих і вироджених бульб.

Ретельно готуйте грунт під літнє садіння — зберіть рештки від попе-редьної культури, перекопайте або глибоко розпушіть грунт, на 1 м2 вне­сіть по 10—15 г сечовини і суперфосфату та 20—ЗО г попелу.

Наріжте борозни або зробіть лунки глибиною 10—12 см через 60— 70 см і залийте водою. Після того, як вона всмокчеться, бульби розкла­діть через 25—ЗО см і засипте грунтом. Через 4—5 днів заборонуйте граблями.

Боронування, яке сприяє знищенню бур’янів, періодично проводьте аж до появи сходів. Після того, як позначаться рядки, регу­лярно через 6—10 днів поливайте дощуванням або по нарізаних у між­ряддях борознах, витрачаючи на 1 м 2 по 40—60 л води. Якщо її обмаль — полийте під час бутонізації і ще 2 — 3 рази через 10—12 днів.

Якщо з літніх посадок картопля буде використовуватись на насіння, особливу увагу звертайте на видалення хворих і вироджених рослин — пожовклих і тих, що відстають у рості, їх краще вирвати або ж позначити і після утворення бульб використати в їжу.

У фазі бутонізації бажано підживити, вносячи в поливні борозни або по поверхні грунту, загортаючи граблями, по 10—15 г суперфосфату і ЗО—40 г попелу на 1 м2.

При загрозі перших осінніх заморозків рослини бажано накрити плів­кою — чим довше збережеться бадилля, тим вищим буде урожай.

Після засихання або замерзання бадилля з відведених на насіння грядок картоплю викопайте, відберіть здорові бульби масою не менше 20 г. їх просушіть на сонці і озеленіть, тримаючи в тіні, доки шкірка не позеленіє.

Такі бульби краще зберігаються, швидше проростають навесні і менше уражуються хворобами. Однак в їжу і на корм тваринам вони непридатні, тому що алкалоїд соланін, що при цьому утворюється, може призвести до отруєння.

З ділянок, які відведені для харчових цілей (краще вирощувати про­дуктивні сорти Житомирянка і Поліський рожевий), з збиранням кар­топлі поспішати не слід, їх можна вкрити товстим шаром • бадилля, соломи, листя і до пізньої осені викопувати молоду картоплю для по­точного споживання.

Двоврожайну картоплю з свіжозібраних бульб можна одержати на півдні України в місцях з довгим безморозним періодом. Для цього придатні окремі сорти (Царнікавська, Одеська 24, Воротинська рання), бульби яких після збирання швидко проростають.

Збирати їх бажано не пізніше останніх днів червня. Помийте їх, обробіть розчином тіосечо-вини (1 кг на 5 л води) і гібереліну (1 г на 10 г спирту). Щоб бульби швидше утворили паростки, зробіть на них кільцеві надрізи і пророщуйте на грядках, накритих плівкою. На постійне місце висадіть лише ті, що проросли. Строки, схеми і догляд такі ж, як і для картоплі літнього садіння.

Tags:

Leave a Reply