You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Картопля — цінний про­дукт харчування

Картопля — найважливі­ша овочева культура. Вона є одним з основних джерел вітамінів, і передусім вітаміну С.

Особливо багаті на нього свіжозібрані буль­би;   після  двомісячного зберігання кількість вітаміну С зменшується майже вдвічі. Бульби картоплі містять крохмаль, цукор, білок, міне­ральні солі, тому картоплю називають другим хлібом.

За умов тривалого зберіган­ня та при промерзанні частина крохмалю розкла­дається на цукри, і картопля набуває неприємного солод­куватого смаку. При збері­ганні бульб на світлі вони зеленіють,  і в  них утворю­ється отруйна речовина — соланін.

Батьківщина    картоплі — Південна Америка; там і вона росте у дикому стані. Стародавні індіанці почали культивувати картоп­лю близько 14 тис. років тому.

В другій половині XVI століття її завезли в Італію іспанці; звідти бульби кар­топлі поширилися по різник країнах. У Росію картоплю завіз Петро І у першій половині XVIII століття; він звелів розіслати її по всій країні і всіляко сприяти її розведенню.

Населення  по­ставилося до цього вороже, бо спочатку вживало в їжу молоді недоспілі бульби, не знаючи проте, що вони через вміст соланіну гіркуваті на присмак, часто викликали загальне отруєння організму. Отож помилково вважалося, нібито картопля отруйна. Минуло майже  сто років, поки картоплю почали куль­тивувати у промислових масштабах.

Картопля — цінний про­дукт харчування. Тепер у всі пори року вона на нашому столі як продукт номер один. Сотні смачних і поживних страв можна приготувати з цього розповсюдженого і незамінного коренеплоди. Бульба  корисна  і  смачна у будь-якому вигляді: її варять і печуть у шкірці (мундирі)   або   очищеною.

Tags:

Leave a Reply