You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Грунт для парників,теплиць і горщиків

З осені слід потурбуватись про живильні суміші для вирощування овочів у закритому грунті. Суміші повинні бути родючими, пухкими, нейтральними, зберігатися в місцях, звідки без особливих зусиль їх можна було б взяти протягом зими.

Кращими субстратами є штучно приготовлені органо-мінеральні компости. Складові частини їх у різних зонах республіки можуть бути різними залежно від наявних місцевих матеріалів. На півдні і сході основними компонентами служать компости і перегній, на заході і півночі — торф.

Якщо з якоїсь причини при­готувати органічні компоненти не вдалось, можна взяти в однакових частинах дернову землю і перегній і на кожний кілограм такої суміші додати 2—3 г суперфосфату і по 1 г сечовини і калійних добрив, а також трохи попелу.

Ось кілька рецептів ґрунтових сумішей, %:

земля 50 +перегній 50; земля 30 + перегній 60+пісок 10;

земля 40 + торф 40 + гній 10 + тир-са 10;

земля 25 + перегній 75;

земля 20 + перегній 30 + торф 50.

Дуже важливо поліпшити фізичні властивості грунту. Для цього можна застосовувати пісок (краще крупнозернистий річковий) — по 3 0— 50 кг на 1 м2. Добрими засобами поліпшення структури грунту в тирса і подрібнена солома, яких треба внести по 1,2—1,5 кг на 1 м2.

Вносьте їх наприкінці серпня — на початку вересня, щоб ці матеріали почали роз­кладатись мікрофлорою грунту, ущільнювались і вступали в контакт з частинками грунту. Слід враховувати, що для мінералізації тирси і соло­ми потрібна значна кількість азоту, а тому на 1 м2 слід вносити додатко­во 35—50 г сечовини.

Для горщиків, ящиків, мішків та інших кімнатних «грядок» грунтові суміші треба готувати особливо ретельно. Основу їх повинні складати торф, перегній і компост.

Кілька рецептів таких сумішей:

на відро торфу 7 —10 г суперфосфату, 4 — калійної солі, 2 — сечовини і 50—60 г вапна;

2—3 частини торфу і частина дернового грунту;

3 частини дернового грунту і 0,5 — коров’яку.

У місцевостях,’ де немає торфу, візьміть 7 частин перегною, 2 — дер­нового грунту і 1 — коров’яку. Залежно від того, яка культура буде вирощуватись, на 10 кг суміші добавте таку кількість мінеральних добрив: для помідорів 18 г сечовини, 18 — суперфосфату, 1 г калій­них добрив, для огірків — відповідно 10, 12 і 6 г, крім того, 12 г вапна.

Усі компоненти складіть у великий ящик або на плівку, ретельно перемішайте і сховайте у місцях, де вони не будуть замокати, з тим, щоб взимку або навесні їх можна було взяти і використовувати для виро­щування овочів чи розсади.

Tags:

Leave a Reply