You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Фрукти на схов

Досвідчені садівники розпочинають турбуватись про зберігання яблук та груш вже з весни, а то й з осені попереднього року. Обов’язко­во стежте за тим, щоб дерева удобрювались збалансованими нормами добрив.

Вирощені в умовах надмірного внесення тільки азотних плоди зберігаються дуже погано; при нестачі ж фосфору м’якуш яблук при зберіганні буріє. Щоб дерева добре підготувались до зими і в той же час не погіршилась якість плодів, внесіть на 1 м2 по 60—70 г нітро­фоски або по 40—55 г нітроамофоски.

Краще зберігаються плоди, які вирощуються в умовах доброї забезпечності грунту кальцієм. Цьому сприяє регулярне вапнування кислих грунтів. При гострому дефіциті кальцію два рази — за 35 і 20 днів до збирання — обприскуйте дерева хлористим кальцієм (130 г на 10 л води), а дерева з незабарвленими плодами молена обробити азотнокислим кальцієм (кальцієвою селітрою) — 100 г на 10 л води. Обробку проводьте вранці або ввечері, витрачаючи 5—6 л розчину на доросле дерево.

Погіршують лежкість плодів також поливи напередодні збирання. Тому вологозарядкові поливи саду проведіть лише після збирання плодів зимових сортів.

На лежкість плодів впливають і строки їх збирання. Вона знижується як при завчасному їх збиранні, так і при запізненні. Плоди вважаються придатними для збирання, якщо вони набули характерного для сорту забарвлення, насіння в них побуріло.

Зірвані плоди не слід тримати на відкритому повітрі, а тим більше на сонці, їх необхідно зразу ж охолодити в погребі, підвалі чи інших прохолодних приміщеннях. Але від урожаю до врожаю можна зберігати плоди в льодовні чи сніжнику, про які ми розповіли в розділі «Взимку».

Яблука осінніх сортів обов’язково зберігайте окремо від зимових, тому що етилен, що при цьому виділяється, сприяє швидкому дости­ганню зимових яблук, через що погіршується їх лежкість. Кожний сорт теж бажано зберігати окремо, хоча б в окремих ящиках чи в картонних коробках.

Плоди краще перекладати деревними стружками або загорну­ти в провощений папір. Якщо яблук небагато, їх можна розкласти в поліетиленові пакети місткістю 2—5 кг, які теж скласти в ящики чи коробки і зберігати в кімнатах та в інших нежилих пристосованих для цього приміщеннях (в гаражах, літніх кухнях, на дачах).

При перших морозах ящики вкрийте старим одягом, матами або обкладіть тюками соломи. В нежилих приміщеннях можна зберігати плоди до температури зовнішнього повітря мінус 10 °С. При настанні сталих холодів нижче 10 °С яблука сховайте в погріб чи на веранду.

Кожний сорт має граничний строк зберігання, тому слід дотриму­ватись черговості їх споживання — організувати своєрідний конвейєр зберігання та постачання плодів на стіл сім’ї.

Tags:

Leave a Reply