You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Формування та обрізування кущів агрусу

Аґрус обрізують восени або рано навесні до розпускання бруньок. У перші три роки ця опера­ція полягає у формуванні кущів, у наступні — у проріджуванні або омолоджуванні.

При   осінньому  садінні надземна   частина   са­джанців зрізається на висоті 0,15—0,18 м. Навесні пагони зрізають біля поверхні грунту, залишаючи по 2—3 здорові нижні бруньки.

Так само обрізу­ють і саджанці, посаджені весною. На другий рік видаляють  увесь  приріст,   коротший   0,15—0,2  м, залишаючи 3—5 добре розвинених пагонів. Сильні вертикальні  пагони  вкорочують до 0,3 м  від по­верхні грунту, щоб стимулювати їх розгалуження.

На третій рік лишають ще 3—4 найбільш сильних прикореневих пагони.  Гілки,  що ростуть горизон­тально, видаляють, а якщо вони потрібні для фор­мування, то їх вкорочують на одну з бічних вер­тикальних гілочок. При слабкому рості і недостат­ньому розгалуженні гілки слід вкоротити на 0,1 — 0,15 м. Ця робота проводиться доти, доки в кущах не буде близько 20—25 гілок різного віку. Щоріч­но видаляють   сухі, слабкі, підмерзлі пагони, що стеляться  по  землі,  та   прикореневі  пагони,   крім залишених  на заміщення  старих.

Вирізають  біля основи маловрожайні 5—6-річні гілки. Видаляють пошкоджені   попелицею,   хворобами   та   морозами верхівки.

Для прискорення плодоношення у сортів типу Фінік, що слабо розгалужуються, наприкінці лип­ня — на початку серпня корисно застосовувати літнє обрізування — прищипування верхівок одно­річних прикореневих пагонів. У запущених 8— 12-річних кущів, що довгий час не обрізувались, видаляють старі малопродуктивні гілки, залишаючи 15—18 найбільш сильних.

Leave a Reply