You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Догляд за ягідниками

У насадженнях кущових ягідників (малина, смородина, порічки і аґрус) з осені провадять перекопування грунту.

Перекопувати треба неглибоко, щоб не пошкодити кореневої системи, яка у ягід­ників розміщується дуже близько до поверхні грунту. Починаючи з третього року після садіння, під ягідники одночасно з переко­пуванням вносять гній або компост. На площах під суницями восени провадять глибоке розпушу­вання грунту сапками.

Рано навесні по мерзлоталому грунту провадять підживлення всіх ягідників, якщо під них не вносили добрив з осені.

Підживлюють мінеральними добривами з розрахунку 1,5 кіло­грама аміачної селітри, 2—3 кілограми суперфосфату та 1 кілограм калійної солі на сотку.

На родючих грунтах не рекомендується вносити під суниці підвищених норм добрив, тому що вони бувають на шкоду пло­доношенню.

Протягом весни і літа грунт на ягідниках розпушують з одно­часним виполюванням бур’янів не менше» 5—6 разів.

Догляд за кущами полягає в систематичному правильному об­різуванні кущів.

На малині відразу після збирання врожаю треба зрізувати секатором дворічні стебла, що відплодоносили і восени звичайно повинні засохнути. Своєчасне літнє зрізування дворічних стебел сприяє кращому розвиткові однорічних пагонів та більш високій врожайності їх у наступному році.

Рано навесні провадять обрі­зання верхівок пагонів малини з кволими, підмерзлими бруньками. Зайві пагони, зокрема мало розвинуті, що дуже загущують кущs, видаляють зовсім.

Насадження  малини у вигляді суцільних смуг — рядів завширшки—75 сантиметрів при сильному рості пагонів підв’язують ,  натягнутого вздовж рядів дроту.

сад     смородини, порічок і аґрусу, починаючи з 2—3 року провадять вирізування сухих, пошкоджених та недорозвинених пагонів, аз 4—5 року — проріджування пагонів у кущах. Приблизно з 7—8 років після садіння, крім перелічених заходів, треба вирізувати старі гілки, які стають неродючими.

Обрізування смородини, порічок і аґрусу можна провадити восени і рано навесні до набрякання бруньок. Гілки смородини, що засихають або в’януть від пошкодження склівкою, яка робить у середині пагонів чорні ходи, з метою знищення шкідника треба вирізувати і спалювати відразу після збирання врожаю.

В посушливих умовах ягідні культури поливають: смородину порічки і аґрус —у кільцеві канавки та в лунки, а суниці і пи­лину — в борозенки вздовж рядів.

Догляд за суницями, крім догляду за грунтом та поливання, полягає також у знищенні вусів і підтриманні рядкової системи насадження, тому що загущення знижує врожайність.

Tags:

Leave a Reply