You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Боротьба з шкідниками саду

СОКИРКИ, МОЛОЧАЙ, ЧЕМЕРИЦЯ, ДЕРЕВІЙ. Гусеницям кільчатого шовкопряда, білана жилкуватого, мідяниць, трача та деяким іншим не до вподоби настій сокирок. Особливо отруйна ця трава під час сильного свого росту і викидання бутонів.

Саме тоді і слід заго­товляти її. Ростуть сокирки в полі, на пустирях, межах тощо. Заготовлені рослини розстеляють під навісом для просушування, потім зв’язують у пучки і зберігають під­вішеними до часу використання.

Можна спочатку под­рібнити рослини і в такому вигляді висушити, а зберіга­ти в марлевих мішечках або розстеленими на горищі. Розчин готують у переддень використання. Для цього 1,5—2 кг сухої сировини заливають 10 л води, настою­ють 12—15 год., проціджують, додають 40 г мила, добре розмішують і приступають до обприскування.

Серед молочаїв найбільшу токсичність для листоїд-них гусениць має молочай прутоподібний. Найефектив­ніші рослини, які щойно відцвіли. Тоді й слід заготовля­ти листя і стебла.

Для виготовлення молочаєвого відва­ру 4 кг зеленої сировини подрібнюють, заливають 10 л води і варять 2 3 год., потім охолоджують і проціджують. Якщо пеВна частина води википіла, її доливають з таким розрахунком, щоб розчину було 10л.

Молочаєвий відвар досить ефективний при кілька­разовому обприскуванні ним дерев з проміжками не більш як 4—5 днів.

Отруйна дія чемериці білої відома давно і не лише для комах — шкідників саду та городніх культур: її нас­тій застосовують для боротьби з личинками овода, що знаходяться в тілі великої рогатої худоби.

Споживання цієї рослини коровами і телятами у переважній більшос­ті призводить до їх загибелі, особливо, коли вона цвіте. Використовується чемериця біла і як лікарська рослина, її можна знайти на вологих луках та в річкових запла­вах. Легкорозсічене листя та зонтик білих квіток — ос­новні ознаки чемериці. Заготовляють рослини, як прави­ло, в період цвітіння.

Для знищення садових листоїдних комах виготовля­ють водний відвар білої чемериці таким чином: у глиня­ний або емальований посуд заливають 10 л води, закла­дають 4,2 кг листя й стебел і протягом 2 год кип’ятять.

Охолоджують, проціджують і додають воду, щоб відва­ру було 10 л. Обприскувати дерева краще у вечірній час, аби не допустити опіків листя. Як рослини чемериці, так і її відвар досить токсичні.

Відвар із стебел деревію використовують для бороть­би із сисними і листоїдними шкідниками. Заготовляють сировину під час цвітіння. При потребі сушать.

Для при­готування відвару беруть 800 г сухих або 2,5 кг свіжих подрібнених стебел з листям і кип’ятять протягом ЗО хв в 10 л води. Після охолодження відвар ретельно проці­джують через марлю і використовують у міру потреби.

Токсичність відвару не втрачається протягом 3—5 днів, якщо щільно закрити посудину. Перед обприскуванням додають 20 г мила на 10 л відвару і добре перемішують. Дерева обробляють звичайними обприскувачами.

Tags:

Leave a Reply