You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування ревеню

РЕВІНЬ. Особливостями росту і культури ревінь на­ближається до щавлю. Властивість підземної частини добре перезимовувати в грунті дає можливість вирощу­вати його на одному місці 12—15 років. Отже, це бага­торічна рослина.

Першого року культури виростає надземна частина у вигляді тільки невеликої розетки листя; потім кожного року з весни виростає розетка листя, а влітку — стебло з великим листям і суцвіттями. Листя має добре розвине­ну пластинку та м’ясистий довгий черешок.

Поживне значення ревеню, його приємні запах і смак привертають до нього як до городньої культури пильну увагу.

У черешках листків ревеню є щавлева та яблучна кислоти, які надають йому кислувато-солодкого смаку. Основний продукт культури ревеню — розвинені листові черешки. Очищені від шкірки черешки використовують­ся як начинка для пирогів, для виготовлення повидла, варення, пасти, цукатів, різних соків і вина, для супів та борщів.

Розмножувати ревінь можна насінням і кореневища­ми. При розмноженні насінням часто утворюються окре­мі, з господарського погляду малоцінні рослини, які до­водиться викидати з плантації.

Культивуючи ревінь на­сінням, спочатку вирощують розсаду. Звичайно її виро­щують у парнику, висіваючи насіння за 1,5—2 місяці до висадки розсади в грунт.

Вирощують розсаду і на від­критих грядках. При розмноженні ревеню кореневища­ми треба, щоб кожен шматочок мав бруньку.

Як багаторічній культурі ревеню виділяють місце в запільному клину і з осені вносять по 40—50 т/га гною. Зораний восени на глибину 35—40 см, грунт ранньою весною обробляють бороною, культиватором знову боро­нують.

Далі маркірують уздовж і впоперек з відстанню між зубами маркера 80 см. На перехрестях слідів мар­керів садять розсаду або, якщо розмножують вегетатив­ним способом,— частини кореневищ.

Рослини в перший рік ще не встигають зміцніти, тому збирати з них листя не можна, хіба що в невеликій кількості наприкінці літа.

Догляд протягом першого року полягає в розпушу­ванні кірки і в знищенні бур’янів, а на півдні, крім того, поливають 4—5 разів. Наступної весни в перші теплі дні на поверхню грунту пробивається молоде листя ре­веню. До того його треба проборонувати. Коли намітять­ся рядки, грунт розпушують просапником та підправля­ють сапками.

Другого року культури кущі добре розростаються, закривають землю, тому бур’янів виростає менше. Проте треба і далі доглядати грунт, знищувати бур’яни, прово­дити дво-, триразове підживлення органічними та міне­ральними добривами. Зокрема, кожної весни грунт удоб­рюють перепрілим гноєм і розпушують на глибину 10 см.

На другий рік листки ревеню придатні для викорис­тання. В наступні приблизно десять років весною та на початку літа ревінь дає повний урожай.

Leave a Reply