You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Харчова цінність продуктів моря

Промислове значення мають деякі двостулкові та головоногі молюски. З двостулкових молюсків для харчування використовують морські гребінці, мідії тощо, а з головоногих — кальмари, восьмино­ги та каракатиці, яких виловлюють на Далекому Сході. Особливо перспективне використання каль­марів.

Морські гребінці виловлюють у морях Далекого Сходу. Середня маса — 190—200 г. М’ясо їх багате на білки, вуглеводи, вітаміни групи В та мінеральні речовини (йод, залізо, магній, кобальт, фосфор то­що), які мають велике значення для здоров’я лю­дини.

Доведено, що при використанні м’яса морсько­го гребінця поліпшується обмін речовин і підвищує­ться загальний тонус організму людини.

Між двома стулками черепашки гребінця знахо­диться тіло молюска, укутане блідою жовто-роже­вою плівкою — мантією. Майже посередині чере­пашки розміщений великий круглий мускул-замикач — найсмачніша частина гребінця.

Мускул гребінця — це пучок м’язових волокон світло-жов­того кольору й щільної консистенції. Він становить 16—20% маси черепашки. В мускулі міститься 17— /8% білка. 0,2—0,5% жиру. 76—79% вологи. 1.5% золи.

Мідії зустрічаються у великій кількості в усіх морях на глибині 1—60 м. Чорноморські мі­дії в черепашках бувають розміром 5—9 см і ма­сою 28 г.

Далекосхідні мідії більші від чорномор­ських, розмір їх черепашок становить понад 12 см. Тіло мідії всередині черепашки покрите м’ясистою плівкою — мантією. М’ясиста частина становить 20—/9% маси молюска в черепашці.

М’ясо мідії особливо ціниться завдяки сполукам кальцію, фосфору, заліза, йоду, що містяться в ньо­му. За поживністю воно краще від м’яса частико­вої риби. В м’ясі мідії міститься 10 — 75% білка, 0,6—1.5% жиру, 78—85% вологи, 2—3% золи, 4— 6% глікогену, вітаміни В і С.

Білки мідії містять 13 амінокислот, в числі яких є й незамінні. В жарі багато поліненасичених жирних кислот.

Кальмари поширені в далекосхідних морях і в Атлантичному океані. Промислове значення мають тихоокеанський і атлантичний кальмари. Маса їх становить 90 — 750 г.

Харчову цінність мають ту­луб (мантія), голова та ноги (щупальця). М’ясо кальмара — цінний продукт, який, крім білка (11 — 20%) і жиру (0,6 — 1,5%), містить вітаміни Вг, Ви і РР, мінеральні речовини та мікроелементи, особ­ливо мідь і йод. а також екстрактивні речовини, які надають м’ясу кальмара своєрідного смаку. Най­смачніша й найцінніша частина кальмара — голова і щупальці.

З голкошкірих найбільше використовують тре­панги. Вони мають витягнуте тіло, звичайно м’яке, з великими конічними наростами на спині, ніжки їх розсіяні по всьому черевному боці.

Tags:

Leave a Reply