You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування помідорів

ПОМІДОРИ в Україні займають близько 20 % усієї городньої площі. За формою вони бувають: кулясті, плес­каті і довгасті, а за кольором — червоні, рожеві, жовті й навіть чорні.

Помідори добре ростуть майже на всіх грунтах, в тому числі на солонцюватих і пісках, якщо внести добрива. Малопридатні для них багнисті грунти. Але найкраще вдаються помідори на супісках, і особли­во багатих на перегній чорноземах.

У степовій частині України помідори ростуть і без поливу, але дають дрібні плоди і дуже знижують загаль­ний урожай.

Помідори позитивно відзиваються на удобрення гно­єм, якого вносять 20—40 т/га, але краще їх висаджува­ти на другий рік після угноєння. З мінеральних добрив для більшості грунтів України кращий результат дають фосфорні, а також азотні добрива.

Вирощують помідори найчастіше розсадним способом, але можна і шляхом посіву безпосередньо в грунт на постійне місце, однак тоді, коли минуть приморозки. Ростуть помідори порівня­но довго, 170—195 днів. Вони не переносять зниження температури і гинуть при морозі —• 1—2 °С.

Для помідорів грунт починають готувати з осені, орю­чи на зяб на глибину 22—25 см. Рано навесні боронують у два сліди, а перед висаджуванням розсади культиву­ють і одночасно боронують та маркірують поле.

Садять на відстані 70 см рядок від рядка і в рядку — 40—50 см, щоб висадити 25—35 тис. рослин на 1 га. Піс­ля садіння відразу поливають. Дальший догляд за рос­линами полягає у поливанні в міру потреби, розпушу­ванні грунту, знищенні бур’янів та підживленні.

Піджив­люють тричі: перший раз через 15—20 днів після посад­ки, другий — через 40 днів (під час інтенсивного плодо-утворювання) і третій — через 60 днів. На чорноземних грунтах вносять на 1 га по 10—15 кг кожного виду доб­рива. Поливати перестають за 20—ЗО днів до осінніх за­морозків.

Пасинкування, тобто зрізування бічних пагонів, пін­цирування, або прищипування, вершків проводять лише при густому садінні (35—40 тис. рослин на 1 га).

Через 45—50 днів після цвітіння помідори починають достигати. Це відбувається при температурі не нижчій 16 °С (достигають навіть у темноті, без сонця).

Плоди, листя і стебла помідорів не витримують зни­жених температур, тому збирання їх слід закінчити до осінніх приморозків. У теплому приміщенні стиглі помі­дори зберігаються недовго — 5—8 днів.

Tags:

Leave a Reply