You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Якість меду для зимівлі бджіл

Якість меду можна перевірити за допомогою вапняної або спиртової реакції. У складніших випадках відправте мед у найближчу ветери­нарно-бактеріологічну лабораторію на хімічний аналіз.

Пробу меду відбирайте вибірково від кількох сильних сімей на вели­кій пасіці і від кожної бджолиної сім’ї невеликої пасіки.

Робіть це чайною ложкою з різних місць гніздових рамок у чистий сухий посуд у кількості не менше 50г від сім’ї. Відкритий і запечатаний мед відбирайте у різний посуд, а на етикетці зробіть відповідний напис.

Після відбору проб перевірте мед на падь за допомогою вапняної води або спирту. Для одержання вапняної води до половини об’єму пляш­ки насипте негашеного вапна і додайте стільки ж дощової або дистильо­ваної води, старанно збовтайте і дайте відстоятись. Після відстоювання прозорий шар рідини обережно злийте і використовуйте для проведення аналізу. Для цього одну частину меду змішайте з такою ж кількістю за об’ємом дистильованої або дощової води, старанно перемішайте і 1 мл такого розчину помістіть у пробірку і долийте 2 мл вапняної води.

Вміст пробірки перемішайте і нагрійте до кипіння. Якщо мед містить падь, розчин помутніє, і на дні пробірки з’являться безформні пластівці, при відсутності паді — розчин пієля кипіння залишається прозорим.

Для проведення спиртової реакції приготуйте розчин меду, для чого на одну частину меду добавте одну частину води, розмішайте, налийте у пробірку приблизно 1 мл розчину меду і долийте 10 частин 96-градусно-го спирту-ректифікату.

Розчин перемішайте, якщо мед не містить паді, він залишається прозорим, при наявності її через 1 — 2 хвилини мутніє і з’являються пластівці, які осідають на дно. Спиртову реакцію з гречаним і вересковим медом не проводять.

Перевіряючи якість зимового корму, зверніть увагу на кристалізацію меду. Зимівля бджіл на кристалізованому меду часто призводить до загибелі бджолиних сімей.

Мед може закристалізуватися від зародкових кристалів, яких багато є в стільниках, що не обсушені бджолами після відкачування, а також у торішніх стільниках, звільнених від зимових кормових запасів. Кристалізація меду спостерігається при зимівлі в дуже сухих приміщеннях.

Небажаною є зимівля і в надто вологих приміщеннях, тому що мед може натягнути багато вологи і забро­дити. Нормальними умовами для зимівлі вважається вологість повіт­ря 60—80 % і температура 2—4 °С.

Не бажано залишати бджолам на зимівлю мед з соняшника, гірчиці, ріпака, осоту, ластовня гостролистого, вересу. В деяких районах України, особливо південних, бджолині сім’ї восени часто приносять у вулик со’ки кавуна, дині, груші, винограду та інших плодів. Такий мед обов’яз­ково треба відкачувати і замінювати цукровим сиропом.

Tags:

Leave a Reply