You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Бджільництво

Життя бджіл та користь від них у великій мірі залежать від того, наскільки дана місцевість багата кормами для них.

У місце­востях, де є значні площі медоносних культур, з квіток яких бджоли можуть брати нектар (солодкий сік) та квітковий пилок, присадибне бджільництво при вмілому веденні може дати значний прибуток у вигляді цінної продукції: меду та воску.

Крім того, відвідуючи рослини, що цвітуть, бджоли сприяють підвищенню їх урожайності. Це особливо важливо для плодових дерев та ягідних кущів, які в основному запилюються бджолами.

Бджоли живуть великими сім’ями у вуликах, розміщуючись на воскових стільниках. У літній час кожна бджоляна сім’я скла­дається з кількох десятків тисяч бджіл, однієї матки та кількох сотень трутнів. Протягом року кількість бджіл і трутнів у бджоля­ній сім’ї буває неоднакова.

Весною, зразу після виставлення бджіл Із зимівників, у вуликах буває по 15—20 тисяч бджіл, а влітку-50—70 тисяч. Під осінь сім’я знову зменшується; в зимівлю йде в середньому до 20 тисяч бджіл (близько 2 кілограмів).

Трутні виводяться бджолами в кінці весни та влітку. Вони потрібні’для спаровування з молодими матками. Восени бджоли виганяють трут­нів з вуликів, і вони гинуть.

Чим більше бджіл є в сім’ї у весняний і літній періоди, тим більше вони можуть зібрати нектару і переробити його на мед. Тільки великі (або, як кажуть, сильні) сім’ї дають найбільший прибуток. Малі ж (слабі) сім’ї здебільшого бувають бездоходними або дають збиток.

Всі особини бджоляної сім’ї — робочі бджоли, матка і трутні— виплоджуються з яєць, які відкладає матка. Спочатку з яйця виходить личинка, яку посилено годують бджоли.

Вирослу личинку бджоли закривають восковою кришечкою в стільниковій комірці, де вона перетворюється на лялечку. Після її розвитку з комірки виходить молода бджола, матка або трутень.

Розвиток бджоли з часу відкладання яйця і до її виходу триває 21 день і проходить такі стадії: яйце — 3 дні, личинка в незапеча­таному вигляді — 6 днів, личинка в запечатаному вигляді і лялеч­ка — 12 днів. Розвиток матки триває лише 16 днів, а трутня — 24 дні.

Матка живе до 5 років, але найбільш інтенсивно відкладає яйця в перші два роки свого життя. В сприятливих умовах у травні та в червні матка відкладає по 1500—2000 яєць за добу або й біль­ше.

Вік бджіл значно коротший, ніж матки: влітку робочі бджоли живуть по 35—50 днів, а восени та взимку — до 8—9 місяців. Бджоли, виведені у серпні та вересні, переживають зиму і кілька тижнів живуть весною.

Робочі бджоли виконують всі види робіт: збирають з квіток нектар, приносять його у вулик і переробляють на мед; збирають квітковий пилок, необхідний для вигодовування розплоду (личи­нок); приносять воду, годують розплід і матку; виділяють віск і будують стільники; підтримують необхідну для розплоду темпе­ратуру у вулику (34—35°) та потрібну вологість повітря в ньому; підтримують чистоту у вулику і охороняють вхід до нього. В силь­них сім’ях всі ці роботи проходять значно краще, ніж у слабих.

Перш ніж заводити бджіл, треба обміркувати, чи вдосталь є поблизу вгідь з медоносними рослинами, які можуть бути вико­ристані бджолами.

Найбільш поширеними медоносами є пло­дові насадження та ягідники, їх медопродуктивність звичайно невисока — 15—20 кілограмів з гектара. З весняних медоносів цін­ним є озимий рапс; його медопродуктивність — 50—60 кілограмів з гектара.

Важливими є медоноси лісових угідь та лук; їх медопро­дуктивність дуже різноманітна і найбільш залежить від видового складу рослинності.

Ця рослинність забезпечує нектаром лише потреби росту бджоляних сімей і тільки там, де в лісах росте ба­гато верб, білої акації, крушини та липи, буває і значний взяток, при якому іноді відкачують мед.

Добрими медоносами є еспарцет, гречка, гірчиця біла і соняшник, їх медопродуктивність буває: еспарцету — 100—120, гречки — 60—70, гірчиці білої — 40, со­няшника — 30—50 кілограмів меду з гектара.

Leave a Reply