You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Значення вітамінів для нормальноі життєдіяльності організму

Вітаміни — це речовини, необхідні для нормаль­ної життєдіяльності людського організму. Вони підви­щують працездатність і опір організму інфекціям, пози­тивно впливають на його ріст і розвиток.

Потреба людини у вітамінах — 80—100 мг на добу. Відсутність вітамінів у продуктах харчування призво­дить до різних тяжких захворювань. Особливе значення  мають вітаміни  С   (аскорбінова кислота), А (каротин), ВІ (тіамін), В2 (рибофлавін) та інші.

Вітамін С є протицинготним засобом. Основним дже­релом вітаміну С є овочі, фрукти і ягоди. Особливо ба­гато його в плодах шипшини, чорної смородини, лимо­нах, апельсинах, салаті, солодкому стручковому перці. Порівняно багато вітаміну С в томатах, шпинаті, зеле­ному горошку, суницях, полуницях, аґрусі, баклажанах, кабачках і моркві.

Вміст вітаміну С в рослинних продуктах залежить від пори року, сортності і стиглості. В перестиглих пло­дах кількість вітаміну зменшується.

Розподіл аскорбінової кислоти в окремих частинах плоду не однаковий: шкірочка плодів (яблук, груш та ін.) в 3—5 разів багатша вітаміном С, ніж м’якоть. З яблук найбагатший вітаміном С сорт антонівка. Осін­ній шпинат багатший вітаміном С ніж весняний.

З окремих сортів капусти найбагатші вітаміном С цвітна, брюссельська і менше — білоголовкова.

При осінньо-зимовому зберіганні кількість вітаміну С в плодах і овочах зменшується.

Вітамін А є одним з найважливіших і поширених ві­тамінів, які забезпечують нормальний ріст організму. Нестача вітаміну А знижує імунітет організму до різних інфекцій.

У вільному стані вітамін є тільки в жирі з пе­чінки китів та інших морських риб. У рослинній сировині вітаміну А немає, але є провітамін А, з якого шляхом розпаду в організмі людини утворюється вітамін А.

Ка­ротином багаті абрикоси, чорна смородина, перець со­лодкий червоний, сливи, морква, шпинат, томати черво­ні і зелений горошок.

Вітамін В1. Відсутність або нестача цього вітаміну викликає захворювання нервової системи. Вітамін В] мі­ститься майже в усіх свіжих плодах і овочах, хлібопе­карських і пивних дріжджах, в м’ясі та рибі.

Вітамін В2 бере участь в оксидаційно-відновних про­цесах, обміні білків в організмі і є фактором росту. Від­сутність або нестача вітаміну В2 негативно впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту і на зір, викли­каючи захворювання очей — ксерофтальмію.

Для активного прояву дії вітаміну В2 необхідні віта­міни В2 і В6, які здебільшого є. супутніми і знаходяться в продуктах комплексно з іншими вітамінами.

Leave a Reply