You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Значення цукру для людини

Останні роки дуже багато «закидів» адресують цукру. Тим часом давно відомо: цукор, хліб, крупи належать до продуктів, багатих на вуглево­ди, що вкрай потрібні організмові як одне з основних джерел енергії.

Людина має одержувати близько 300—350 г вуглеводів на добу. А як­що більше? Виявляється, це не той випадок, коли більше — то краще. Над­лишок вуглеводів призводить до ожиріння, стенокардії, інфаркту міокарда.

Тоді, може, краще зовсім відмовитись хоч би від цукру? Ні, якщо по­збавити організм цукру, може настати дистрофія.

Він є, безумовно, цінним, впсокопоживпим продуктом, необхідним для нормального функціонування печінки і мозку, для живлення м’язів, в тому чпслі й серцевого.

Цукор, як відомо, здатний різко підвищувати тонус, швидко знімати втому. Але зловживати ним не можна, по-перше, тому, що за різким збудженням нервової системи пастає її гальмування, яко зрештою приводить до виснаження, а по-друге, тому, що систематичне перенасичення організму цукром викликає гіперглікемію (підвищення вмісту цукру в кро­ві) і як наслідок — порушення функції підшлункової залози, зниження кислотності.

Надлишок цукру в організмі підвищує також і рівень холесте­рину в крові, сприяє розвиткові атеросклеротичних змін судин, негативно впливає на діяльність кишечника.

Фізіологічна потреба людини в цукрі — 50—100 г па добу. Для літніх чи малорухливих людей, які легко набирають вагу, норма цукру повинна бути мінімальною.

Надлишок цукру переходить в жир, і, що особливо небез­печно — створює умови, за яких легко перетворюються в жир й інші про­дукти, що надходять до організму.

Середня норма споживання цукру молодого людиною — 80—100 г на добу. Ця кількість включає цукор у чистому вигляді і в складі харчових про­дуктів, тобто кондитерських виробів, морозива і т. д.

Для осіб, які займаю­ться напруженою фізичною працею, для спортсменів ці норми можна дещо підвищити. Причому рекомендована добова доза має надходити до організму не одноразово, а протягом всього дня.

Цукор — чудовий смаковий продукт, джерело енергії. Але слід пам’я­тати, що, як твердять гомеопати, все є трута і все — ліки; різниця між цілю­щою і смертельною дозою стрихніну — лише в кількості. Отже, перед тим як покласти собі в чай зайву ложку чи грудку цукру, згадайте ці слова.

Какао — смачний напій. Але не забувайте, що воно кріпить, тому людям похилого віку, а також тим, хто веде спдячпй спосіб життя, пе слід зловживати цим напоєм.

Скільки ви споживаєте солі? Питання водио-сольового обміну дуже важливе, насамперед для людей літнього і похилого віку. Сіль сприяє за­триманню води в організмі, а разом з нею — і відпрацьованих шлаків білко­вого обміну.

Зрозуміло, це небажаний фактор при захворюваннях нирок, серцево-судинній недостатності, особливо з порушенням кровообігу, при атеросклеро­зі. До того ж хворому серцю важче справлятися з підвищеним через надли­шок води в організмі навантаженням.

Leave a Reply