You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Як уникнути ожиріння

Товстіти — значить старіти,— каже народна мудрість. Ожиріння при­зводить до таких захворювань як діабет, подагра, атеросклероз, холецистит. Більше того, люди з надмірною вагою важче переносять ці хвороби.

Ви скаржитесь, що повнішаєте? На жаль, такі скарги доводиться чути досить часто. Щоправда, у деяких людей повнота є наслідком порушеного обміну речовин, та здебільшого повнота — результат надмірного харчування. Прагнучи схуднути, люди часом вдаються до занадто суворої дієти, котра врешті-реші закінчується захворюванням. Цього робити не слід.

При схильності до поповніння треба заздалегідь вживати рішучих за­ходів. Одним з них є правильний режим харчування.

Що ж робити? Голодувати? Ні в якому разі! Білки, нежирне м’ясо можна вживати в достатній кількості — вони поживні, але малокалорійні. Доведеться обмежити вживання жирів та вуглеводів. Спробуйте таке меню: на сніданок з’їжте яблуко чи апельсин, випийте 1—2 чашки чорної кави з парочкою сухариків. Від супу відмовтесь; м’ясо краще купувати теляче або ялове. До речі, його можуть замінити два крутих яйця або шість-вісім тушкованих помідорів.

Друга страва може бути й такого: два помідори, пів­огірка, апельсин. На вечерю приготуйте собі фрукти чи овочі, наприклад, цвітну капусту, злегка политу маслом, з булочкою, або круте яйцо, два суха­рики, редьку і чай; або дві-три скибочки чорного хліба, редьку, 200 г фруктів.

За 2—4 тижні ваша вага зменшиться. Спробуйте також чергувати нормальну і малокалорійну дієту. Для цього влаштовуйте фруктові’ (1,5 кг фруктів, краще яблук), молочні (5 склянок молока) або картопляні (700 г нежирної несолоної картоплі з салатом) дні.

На тих, хто полюбляє солодощі, але хоче схуднути, теж чекають серйозні випробування. Кожен шматочок цукру до чаго чи кави слід замі­нити сахарином чи звикнути пити все без цукру. Вам доведеться також відмовитися від морозива й цукерок; до речі, нагадаємо: маленький шмато­чок торта містить понад 500 калорій.

Зменшують вагу також ручні та електричні масажі у поєднанні з теп­лом, парові ванни. Та все ж без певних обмежень у харчуванні домогтися успіху досить важко.

Для запобігання ожирінню і атеросклерозу обмежуйте вживання гост­рих, солоних страв, жирних підлив і соусів, спецій. Помітивши перші ознаки ожиріння, слід обмежити кількість вуглеводистих продуктів, жиру в раціоні.

Якщо вага продовжує збільшуватися, можна за порадою лікаря запровадити один раз на 7 -10 днів так званий «розвантажувальний день». Отже, основ­ною ознакою харчування у середньому і похилому віці е помірність.

Більшість повних жінок заздрить худорлявим. А худорляві скаржа­ться: їси цілий день, а поправки тобі — ні на грам! І, між іншим, скаржать­ся вони невипадково: адже набрати ваги значно важче, ніж схуднути.

Причиною худини може бути загальний стан здоров’я, порушення ді­яльності залоз внутрішньої секреції, наприклад щитовидної залози, або розлад нервової системи.

Часто худорляві люди почувають себе добре, нормально працюють, їх непокоїть лише думка про тс, що слід було б хоч трохи збільшити вагу. Щоб поповнішати, треба вживати калорійну їжу, не нервуватпся, спати не менше 8 годин на добу.

Якщо є можливість, намагайтесь хоч трохи відпо­чити також удень. Особливо старанно треба стежити за харчуванням — вживати білки (м’ясо, рибу, яйця), жири (масло, сало), вуглеводи (цукор), бобові, різноманітні вироби з борошна, не кажучи вже про фрукти і овочі. Вітаміни будуть корисні і в цьому випадку.

Leave a Reply