You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Як уберегтися від грипу

Грип особливо заразний у розпалі захворювання, причому найбіль­ше розносять його так звані легко хворі. Вони часто продовжують працюва­ти і тому сприяють поширенню інфекції. Передається грип на близькій від­стані при розмові, кашлі, чханні.

Вірус з краплинами слини потрапляє в дихальні шляхи здорової людини і викликає захворювання. Для заражен­ня досить навіть короткочасного контакту з хворим.

Імунітет, набутий людиною внаслідок перенесеного грипу, втрачає свою силу через 1,5—2 роки. Перехресний імунітет при цьому відсутній, тобто людина, яка хворіла на грип, викликаний вірусом типу А, може захворіти знову, якщо заразиться вірусом типу В.

Від зараження до прояву грипу минає день-другий, а іноді й кілька годин. Захворювання починається гостро: раптово підвищується темпера­тура, з’являється головний біль, іноді біль у руках, ногах, спині, а також в усьому тілі. Можлива різь в очах.

Триває грип недовго. Вже на третій-п’ятий день температура стає нор­мальною, і хворий поступово одужує. Отже, якщо вп захворіли, наберіться терпіння і виконуйте всі настанови лікаря. Це — основна запорука швидкого одужання.

Під час хвороби вживайте висококалорійну їжу, що легко засвоюється організмом. Уникайте гострих страв, більше їжте продуктів молочно-рос-липного походження. Фруктові соки, чай з лимоном, варення, настої з липо­вого цвіту, аґрусу — все це має входити до вашого раціону у великій кіль­кості.

Для людини небезпечний не тільки вірус, а й інші мікроби, які в орга­нізмі активізуються під час захворювання на грип і вражають різні органи та тканини, призводячи до тяжких ускладнень.

На жаль, не всі ставляться до грипу як до небезпечної недуги. Деякі починають лікуватися самі, інші не лікуються зовсім, доки хвороба не при­зведе до тяжких ускладнень. Особливо уважними до свого здоров’я під час епідемії повинні бути люди з серцево-судинними та іншими хронічними за­хворюваннями.

Запобігти захворюванню на грип у дитячих закладах, на підприємствах і в установах можна лише при здійсненні всього комплексу заходів — про­тиепідемічних, санітарно-гігієнічних та специфічних.

Своєчасно розпізнати грип та ізолювати хворого — це перше, що слід зробити для запобігання лихові. Хворий не повинен ходити на роботу.

Одним з профілактичних заходів е щеплення протигрипозної вакцини, яка містить антигени А2 та В. З метою профілактики можна вживати суху протигрипозну сироватку, яка діє протягом 3 днів.

Щоб уберегтись від грипу, слід частіше провітрювати приміщення, дотримуватись правил особистої гігієни; хворого на грип, при можливості, треба ізолювати, рушник та інші речі хворого тримати в окремому місці, а посуд, яким він користується,— мити 2%-ним розчином соди, обов’язково кип’ятити. На роті і носі тримайте маску з 4—5 шарів марлі. Приміщення, де перебуває хворий, частіше провітрюйте.

Чай з березових бруньок або з листя берези корисний при легкій простуді. Для цього 1 чайну ложку бруньок заварюють в половині склянки окропу і п’ють тричі на день. Якщо чай заварюється з листя, спосіб виго­товлення такий: на склянку окропу беруть 20 г висушеного листя і настою­ють не менш як 6 годин, після чого проціджують і п’ють два рази на день. Народна медицина рекомендує настойку березових бруньок на вині втирати при ломоті суглобів.

Leave a Reply