You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вітаміни та їх значення для організму людини

Вітамін А (АІ, А2) входить до складу світлочутливих пігментів сітчаткн очей. Брак його в їжі призводить до так званої «курячої сліпоти». Він необ­хідний для росту молодого організму, профілактики простудних захворю­вань, підтримання нормального стану шкіри, слизових оболонок, рогівки очей.

Велика кількість вітаміну А міститься в продуктах тваринного похо­дження: печінці, яєчному жовтку, вершковому маслі, сметані, жирному сирі, .молоці. Є він і в рослинних продуктах: моркві, червоному солодкому перці, обліписі, щавлі, цибулі, фруктах, ягодах та овочах червоного або жовтого кольору.

Вітамін ВІ (тіамін) відіграє важливу роль у нервовій діяльності, у вуглеводневому обміні. Якщо в їжі його мало, нагромаджується піровино­градна кислота, і це призводить до нервових, серцево-судинних розладів, набряків та шлунково-кишкових порушень.

Головне джерело, з якого організм черпав вітамін ВІ,— хлібні і круп’яні продукти. Причому, чим вищий сорт борошна, тим менша його біологічна цінність. Тому необхідно включати до раціону житній і пшеничний хліб з борошна грубою або суцільного помелу, а також деякі крупи (гречану, вівсяну, ячневу). Нині у вищі сорти пшеличного борошна з профілактичною метою вводиться додаткова кількість вітамінів В.

Вітаміну ВІ також багато в дріжджах (сухих і пивних), сокових бобах, гороху та в деяких інших продуктах.

Вітамін В2 (рибофлавін) бере участь у процесах тканинного дихан­ня, сприяє виробленню енергії в організмі. Особливо він необхідний дітям у періоди, коли відбувається посилене зростання і збільшення у вазі. Ранні ознаки нестачі цього вітаміну — швидка втомлюваність, зниження гостроти зору, запалення слизових оболонок очей, сльозоточивість, світлобоязнь, ви-разки-заїди, лущення шкіри.

Потреба дорослої людини у вітаміні В2 зростає при роботі в гарячих цехах, напруженій нервовій діяльності. Міститься ві­тамін у зародку злаків, печінці, нирках, м’ясі, молоці та молочнокислих про­дуктах, у сухих пивних дріжджах.

Вітамін Вб (пірпдоксип) — один з найцікавіших представників групи вітамінів В. Він бере участь у різних ферментативних реакціях, а також в обміні глютамінової кислоти в мозку, дуже велику роль відіграє у білко­вому обміні.

При його нестачі витікають запалення шкіри — дерматити. Добова потреба становить 2—6 мг. Міститься Із таких продуктах, як печін­ка, нирки, дріжджі, яйця (жовток), молоко, м’ясо, бобові, проростаюче насіння.

Вітамін ВІ2, який сприяє нормальному кровообігу, успішно викори­стовується для лікування недокрів’я. Його застосовують при захворюваннях нервової системи,  після операцій шлунка. Найкращим джерелом цього вітаміну е субпродукти, особливо печінка, нирки; у рослинних про­дуктах його мало.

Вітамін ВІ5 (пангамова кислота) відкритий порівняно недавно, але вже широко застосовується при лікуванні хвороб серця, кровоносних су­дин і печінки. Міститься у пивних дріжджах, печінці, рисових висівках, ядрі абрикосів.

Вітамін С (аскорбінова кислота) бере участь в багатьох процесах життєдіяльності організму, підвищує його стійкість до різних інфекційних захворювань, застосовується при лікуванні недокрів’я.

Нині цинга (авітаміноз С) — захворювання рідкісне. Але прихована ві­тамінна недостатність може проявлятися, особливо навесні, у вигляді швид­кої стомлюваності, кровоточивості ясен, більшої схильності до простудних захворювань, В районах, де споживання овочів, фруктів і ягід обмежене, не­обхідно «зміцнювати» раціон препаратами вітаміну С, але в кількості не ви­щій від добової потреби.

До щоденного риціону харчування мають обов’язково входити овочі, ягоди і фрукти, які є  носіями вітаміну С.

Leave a Reply